Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Malin Östling, verksamhetsdirektör SiS Ungdomsvård, om att en avdelning stängs Foto: SVT

Våldsam personal på statliga ungdomshemmet Nereby – avdelning stängs omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Den låsbara akut- och utredningsavdelningen på Nereby ungdomshem utanför Kungälv stängs omedelbart. Detta sedan allvarliga missförhållanden uppdagats, bland annat obefogat våld från personal mot minderåriga.

– Just nu är vi helt fokuserade på att få en bild av vad som hänt och hur vi ska hantera detta, säger Åsa Hedin, kommunikationsdirektör på Statens Institutionsstyrelse.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som beslutat att avdelningen ska stängas med omedelbar verkan. Situationen ses som så graverande att Malin Östling, verksamhetsdirektör på Statens Institutionsstyrelse, SiS, själv besöker hemmet på fredagen.

– Vi fick beslut under gårdagen att IVO beslutat stänga avdelningen. IVO har uppmärksammat missförhållanden när man vid olika tillfällen utövat sin tillsynsverksamhet, säger Åsa Hedin.

Åtta pojkar i åldern 12 till 16 år bor på avdelningen. Dessa kommer i samråd med socialtjänst att flyttas till andra avdelningar. Samtidigt berörs ett drygt femtontal anställda av stängningen.

Obefogat våld

IVO har konstaterat ”bemötandeproblem” i personalgruppen på avdelningen, och det har förekommit oförsvarlig våldsanvändning från personal gentemot pojkarna. Det ska också förekommit maktmissbruk. Enligt IVOs rapport handlar det om både fysik och psykisk misshandel, flera ungdomar vittnar om kränkande språk och rasistiska uttryck. Missförhållandena ska ha varit en fara för ungdomarnas hälsa och personliga säkerhet, skriver IVO.

– Det är vanligt att ungdomar på våra låsta ungdomshem är utagerande men de flesta situationer kan hanteras utan våld. Det handlar om att vara professionell och uthållig, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör SiS Ungdomsvård söder i ett pressmeddelande.

Ytterst allvarligt

Åsa Hedin betonar att SiS ser ytterst allvarligt på situationen och att en åtgärdsplan nu tas fram.

– Det är första gången vi får beslut om en omedelbar stängning på det här sättet. Ledningen vid ungdomshemmet har sedan tidigare känt till uppgifter om missförhållanden som bland annat lett till en anmälan enligt Lex Sarah. Den händelsen har även polisanmälts och arbetsrättsliga åtgärder har vidtagits.

Leder tidigare stängt hem

Det är inte första gången ett statligt ungdomshem stängs efter missförhållanden. SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning har tidigare granskat SiS-hemmet Björkbacken i Göteborg som stängdes efter våld och övergrepp från personal mot ungdomar. Hemmet öppnade upp igen under våren, då under ledning av SiS Nereby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer