Foto: TT

Även pojkar kan komma att vaccineras mot HPV

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen var bland de första i landet att införa vaccinationer mot HPV-virus för flickor. Nu kan även pojkar komma att vaccineras.

HPV-viruset är en bidragande orsak till livmoderhalscancer, som är den unga kvinnans cancer med mycket hög dödlighet. Därför erbjuds flickor i årskurs fem i hela landet sedan några år tillbaka HPV-vaccinet. Redan 2017 föreslog Folkhälsomyndigheten att även pojkar skulle vaccineras.

Kan skydda kvinnor

– Dels skulle det skydda dem mot vissa typer av cancerformer som är relaterade till HPV-viruset, som exempelvis analcancer och tonsillcancer. Dels skyddar det mot kondylom. Men framför allt skulle en så kalla flock-effekt uppstå – det skulle skydda även kvinnorna eftersom viruset är sexuellt överförbart, säger Tomas Bremholm, enhetschef på Västra Götalandsregionens kunskapsstöd.

Ungefär 80 procent av flickorna i Västra Götaland väljer att vaccinera sig mot HPV-viruset, vilket betecknas som högt av myndigheterna. Men om även pojkar vaccinerades skulle skyddet bli mer omfattande.

Beslut kan fattas i höst

Experter i Västra Götaland tar just nu ställning till rapporten från Folkhälsomyndigheten. Under hösten väntas regionen fatta beslut i frågan.

– Frågan kommer upp på program- och prioriteringsrådet, förmodligen i oktober. Vi kommer då att ta ställning till om vi ska rekommendera att även pojkar ska vaccineras, säger Tomas Bremholm, enhetschef på Västra Götalandsregionens kunskapsstöd.

Efter att det rådet har fattat sitt beslut blir det upp till politikerna att ytterst fatta beslut. Och de kommer att följa expertisen.

– Vi har den gången, att vi gör som prioriteringsrådet tycker är lämpligt, säger Tony Johansson (MP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.