Avenykrogen Le Pain Francais hotas av vite. Foto: SVT

Avenykrog får rätt mot kommunen – inget vite trots konstaterad trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Avenykrogen Le Pain Francais hade överklagat tre beslut om vitesförlägganden från miljö- och klimatnämnden i Göteborg. Nu får företaget rätt i förvaltningsrätten som kräver att beslutet om vite ska upphävas.

Förvaltningsrätten i Göteborg konstaterar att det har varit trängsel och risk för smittspridning av covid-19 på restaurangen som Le Pain Francais har på Avenyn i Göteborg. Trots det avslår domstolen miljöförvaltningens ansökan. Rätten anser att föreläggandet var ”alltför oklart och inte tillräckligt preciserat”.

Enligt förvaltningsrätten har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att ett beslut om föreläggande kopplat till vite ska ha en tydlig utformning och innehålla vad som krävs och vilka åtgärder den det gäller ska vidta.

”En väldigt lättnad”

Markus Samuelsson, vd för Le Pain Francais, välkomnar rättens dom.

– Det är en väldigt lättnad, att vi får validering på att det är hårt arbete som mina anställda och kollegor har gjort för att kunna minska smittspridningen med bland annat distansiering, skyltning, ronder och vi har till och med tagit bort kontantbetalning på kvällar, säger han.

Förvaltningsrätten konstaterar dock att det har varit risk för smittspridning och menar att problemet är hur föreläggandet är utformat. Vad säger du om det?

Markus Samuelsson, vd Le Pain Francais. Foto: Privat

– Vi frågade miljöförvaltningen var trängsel finns i lokalen, men det sa dem inte till oss där och då. Hur ska vi kunna hantera situationen då?, undrar Markus Samuelsson.

Sedan i april kontrollerar miljöförvaltningen att barer och restauranger följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att förhindra smittspridning. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.