När mannen skulle riva el-ledningarna var strömmen på. Foto: TT

Avgifterna för elnätet rusar

Publicerad

Elnätsavgifterna för flerbostadshus i Västsverige har höjts kraftigt de senaste fem åren. I många kommuner ligger höjningarna kring 40 procent.
– Bolagen redovisar rätt mycket vinster och det vill vi få reglering på, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

Elnätsavgifterna har i genomsnitt ökat med nära 25 procent för flerbostadshus de senaste fem åren. Det är mångdubbelt mer än inflationen under samma period.

Det är inte rimligt menar man på HSB.

– Nej, det är anmärkningsvärt att de kostnaderna går upp så mycket jämfört med andra kostnader i samhället. Vi ser ju att det är femton gånger mer än övriga kostnader. Det här är ett bekymmer för konsumenterna och våra medlemmar, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

– Det är också ett bekymmer att konsumenterna inte har några valmöjligheter. Man är hänvisad till ett monopol.

Dyrast i Gullspång

Bakom undersökningen om elnätspriser står Nils Holgerssongruppen som består av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

De utgår från ett identiskt flerbostadshus med femton lägenheter som flyttas mellan olika kommuner. Dyrast elnätsavgift i Västsverige hittar vi Gullspång. Där är avgiften för elnätet 120,55 öre per kWh. Billigast är det i Lidköping där en kilowattimme kostar 50,42 öre.

De som bor i typlägenheten i Gullspång betalar drygt 1.500 kronor mer per år i elnätsavgift för sin hushållsel, jämfört med en likadan lägenhet i Lidköping. Hos nätleverantören Ellevio säger man att det beror på att det är olika förutsättningar i landet.

– Tittar vi på våra dyraste områden, Västra Svealand och Västra Götaland, där Gullspång ingår är det ett väldigt glestbefolkat elnät. Jämför man rakt av mot Lidköping är det ett rent stadsnät där det inte är mycket landsbygd. Därför kan de ha mycket lägre priser, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Billigt i Herrljunga

Under de senaste fem åren har det varit stora skillnader på höjningarna av elnätsavgifterna i Västsverige. Vattenfall har höjt sina avgifter med nästan 42 procent, medan Herrljunga Elektriska har nöjt sig med en höjning på 0,26 procent.

Det ska bli dyrare i Stockholm

Hos Ellevio, som har sammanlagt 918.000 kunder i Sverige, vill man utjämna avgifterna för elnäten över landet.

– Vi har fyra olika prisområden som vi skulle vilja slå ihop till ett. Stockholm har idag betydligt lägre priser än vad våra övriga kunder har. Vi har ansökt om en ändring hos Energimarknadsinspektionen. Får vi godkänt kommer vi göra mindre prishöjningar i Stockholmsområdet, men för våra kunder på Västkusten innebär det oförändrade priser de kommande åren, säger Jonatan Björck.

Förslaget får dock inget stöd hos Lars Göran Andersson på HSB.

– Jag tycker att det är fel väg att gå. Bolagen redovisar rätt mycket vinster och det vill vi få reglering på, säger Lars Göran Andersson.

Fakta/Nils Holgerssongruppen

Visa

I Nils Holgerssongruppens undersökningar ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten, avlopp, el och uppvärmning. Undersökningen har pågått sedan 1996. Gruppen består av representanter från HSB Riksförbund, Riksbyggen, Hyresgästföreningen och SABO.

Källa: Nils Holgerssongruppen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer