Råttorna gnager sönder vatten- och avloppsledningar som i sin tur kan orsaka vattenskador och de kan gnaga sönder elkablar och på så sätt orsaka bränder.

Avloppen: Råttornas egen tunnelbana

Publicerad

Råttor ställer till problem i Göteborg. Mer än varannan fastighetsägare i Göteborg bekämpar råttor i någon av sina fastigheter.

– Det är riktigt allvarligt, säger Rikard Ljunggren från Fastighetsägarna.

Råttorna gnager sönder vatten- och avloppsledningar som i sin tur kan orsaka vattenskador och de kan gnaga sönder elkablar och på så sätt orsaka bränder.

– Har du väl fått in dem är de väldigt svåra att bli av med, säger Rikard Ljunggren som arbetar för branschorganisationen Fastighetsägarna i Göteborg.

Hur många råttor som finns i Göteborg är svårt att säga, det går inte att hålla räkningen. Ett råttpar kan nämligen få 800 ungar per år. Från skadedjursbekämpares håll pratas det om en till ett par råttor per människa i stan och de blir mer synliga när de störs av de byggprojekt som just nu pågår i Göteborg.

”En populär tunnelbana”

En undersökning som branschorganisationen Fastighetsägarna har gjort visar att 70 procent av deras medlemmar i Göteborg har haft problem med råttor de senaste fem åren – och det är enligt dem svårt att skydda sig.

– De kommunala avloppsnäten är en populär tunnelbana för råttor och de använder dem för att klättra in i fastigheter, säger Rikard Ljunggren. Oavsett hur mycket man som fastighetsägare ser om sitt hus är det fortfarande så att avloppsystemet i många fall är öppet rätt in.

Filmar avloppen

Henrik Kant, som är förvaltningschef på Kretslopp och vatten i Göteborg, tycker inte att ordet tunnelbana får stå för Rikard Ljunggren men medger att det finns viss sanning i påståendet.

– Ja, tar en råtta sig in i ett avloppssystem så kan de ta sig mellan fastigheter, säger Henrik Kant och fortsätter:

– Det är ett ansvar som både vi har och privata fastighetsägare har. De har ju också avloppsnät där råttor kan ta sig in i sina privata fastigheter.

Kretslopp och vatten filmar varje år 10 mil av de 250 mil avloppsrör som finns i Göteborg. De ser sällan några råttor då för de försvinner snabbt när kameran kommer åkande.

– Vi som driftar avloppsnätet ser inte själva några direkta problem med det, men vi får anmälningar från våra brukare när de ser problem som är kopplat till vårt avloppsnät, säger Kant.

”Måste jobba förebyggande”

Över hälften av fastighetsägarna i Göteborg uppger att det just nu pågår råttsanering i någon av deras fastigheter. Och nu hoppas branschorganisationen Fastighetsägarna att få till ett samarbete med kommunen för att få bukt med råttproblemen.

– Här måste man jobba förebyggande för det är det mest effektiva sättet att bli av med råttorna, men då måste man jobba tillsammans med alla aktörerna. Restauranger, caféer, fastighetsägare och inte minst kommunen måste ta sitt ansvar i det här, säger Rikard Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.