Livsmedelsverket vill öka provtagningen av musslor och ostron på den svenska västkusten. Detta sedan myndigheten upptäckt att många skaldjur innehåller för höga halter av E. coli-bakterier.
-Ungefär var tionde provtagning visar på för höga halter, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Bakterierna finns i avloppsvatten från industrier, jordbruket och fritidsbåtar som tömmar sina avloppstankar.
-En enstaka tömning från en segelbåt kan räcka.
Ingrid Nordlander varnar därför allmänheten att plocka och äta musslor eller ostron på egen hand, även om det sker alldeles i närheten av en odling.
-Eftersom så pass många prover visar på för höga halter kan vattnet mycket väl vara dåligt. Alla musslor och ostron som säljs i affärerna har dock kontrollerats före skörd, så dem ska det inte vara några problem med.
Livsmedelsverket ska nu kartlägga hur stort problemet med avloppsvatten är på västkusten.
TT
Fakta: Använd bara levande musslor
Alla musslor och ostron som säljs i svenska butiker ska vara kontrollerade för bland annat bakterier och alggifter.
Använd bara levande musslor. Knacka på öppna musslor. De som stänger sig är levande. Kassera alla andra. Koka musslorna i minst 90 sekunder.
När de kokas ska skalet öppnas. Ät inte musslor som förblir stängda eller är trasiga. Vanligaste symtomen vid förgiftning är diarré, illamående, kräkningar och magsmärtor.
Livsmedelsverket (TT)