Avloppsvatten förorenar musslor

Uppdaterad
Publicerad

Ät inte okontrollerade musslor eller ostron från Västkusten, varnar Livsmedelsverket. Risken finns att skaldjuren innehåller för mycket E. coli-bakterier. Avloppstanken från en enstaka segelbåt kan räcka.

Livsmedelsverket vill öka provtagningen av musslor och ostron på den svenska västkusten. Detta sedan myndigheten upptäckt att många skaldjur innehåller för höga halter av E. coli-bakterier.

-Ungefär var tionde provtagning visar på för höga halter, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Bakterierna finns i avloppsvatten från industrier, jordbruket och fritidsbåtar som tömmar sina avloppstankar.

-En enstaka tömning från en segelbåt kan räcka.

Ingrid Nordlander varnar därför allmänheten att plocka och äta musslor eller ostron på egen hand, även om det sker alldeles i närheten av en odling.

-Eftersom så pass många prover visar på för höga halter kan vattnet mycket väl vara dåligt. Alla musslor och ostron som säljs i affärerna har dock kontrollerats före skörd, så dem ska det inte vara några problem med.

Livsmedelsverket ska nu kartlägga hur stort problemet med avloppsvatten är på västkusten.

TT

Fakta: Använd bara levande musslor

Alla musslor och ostron som säljs i svenska butiker ska vara kontrollerade för bland annat bakterier och alggifter.

Använd bara levande musslor. Knacka på öppna musslor. De som stänger sig är levande. Kassera alla andra. Koka musslorna i minst 90 sekunder.

När de kokas ska skalet öppnas. Ät inte musslor som förblir stängda eller är trasiga. Vanligaste symtomen vid förgiftning är diarré, illamående, kräkningar och magsmärtor.

Livsmedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.