Händelsen utreds som hatbrott Foto: TT/Polisen

Avlossat skott mot buss utreds som hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

En riksdagsledamot från Sverigedemokraterna satt i en buss sent på lördagskvällen, då bussen plötsligt blev beskjuten.
Nu utreds händelsen som hatbrott.
– Vi kan inte utesluta att det har med politik att göra, säger Helena Trolläng, regional utredningsenhetschef i region Väst.

På måndagkvällen meddelade polisen att ett fordon med en riksdagspolitiker ska ha blivit beskjuten i närheten av Töreboda. Under tisdagen meddelar Helena Trolläng, regional utredningsenhetschef för demokrati och hatgruppen i region Väst, att händelsen utreds som hatbrott.

– Vi kan inte utesluta att det har med politik att göra men det finns i nuläget inget som talar för hatbrott med politiska tecken. Vi jobbar brett och av utredningstekniska skäl kan jag inte kommentera så mycket mer detaljer än att det pågår en intensiv förundersökning av allvarlig karaktär.

Minibussen ska inte ha haft några politiska beteckningar, och enligt Helena Trolläng ska riksdagsledamotens besök i Töreboda inte vara relaterat till politik. Trolläng vill inte kommentera närmare hur beskjutningen ska ha gått till.

– Det är ett antal personer som varit med om en hotfull situation. En av flera personer var en politiker. Ett förbipasserande fordon har stått för hotet som bestod av att det har avlossats skott, men som det ser ut nu verkar det inte ha varit några skarpa skott, det får dock utredningen visa, säger Helena Trolläng.

I samband med händelsen underrättades även Säkerhetspolisen om vad som hade skett.

– Men händelsen kommer att ligga kvar på Polismyndigheten och kommer inte att flyttas över till Säkerhetspolisen, för att man inte ser så tydlig politisk koppling, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer