Arkivbild på vattenprov. Foto: TT

Avråder från bad vid badplats i Skövde

Publicerad

Halten med tarmbakterier är mycket hög. Nu avråder kommunen från bad vid Meybobadet.
– Om man sväljer vattnet kan man få diarré, magont, och kräkningar, säger Karin Holgersson, enhetschef på Billingens fritidsområde.

Meybobadet ligger vid sjön Vristulven, cirka 25 kilometer norr om Skövde. Vid det senaste badvattensprovet var halten intestinala Enterokocker mycket hög. Vad som gjort vattnet otjänligt är i nuläget oklart.

– Det kan vara till exempel fågelbajs eller avloppsvatten, säger Karin Holgersson, enhetschef på Billingens fritidsområde med ansvar för de flesta av kommunens badplatser.

Väntar på nytt provsvar

En annan möjlig orsak till det förorenade vattnet skulle kunna vara regn. Enligt Karin Holgersson så kan det kan komma dåliga vattenprover efter att det har regnat, eftersom nederbörden för med sig föroreningar som rinner ner i vattnet.

Kommunen avråder från att bada på platsen tills det inte längre finns en risk för badandes hälsa. Och kanske hävs avrådan redan senare i veckan.

– Vi tog ett nytt prov igår och väntar på svar. Förhoppningsvis får vi det på torsdag, säger Karin Holgersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skövde

Mer i ämnet