Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ”Vita huset” och se skadorna regionen anklagar Skanska för att ha orsakat. Foto: Tomas Singer/SVT

Avslöjar: Svåra fuktskador i anrika ”Vita huset” – byggjätte anklagas för avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fukt- och rötskador, läckande tak och hussvamp som väckts till liv. Anklagelserna mot byggjätten Skanska är hårda efter en renovering för över 100 miljoner av det anrika Stationshuset från 1800-talet – det så kallade ”Vita huset”. Ett hus som nu är Västra Götalandsregionens ansikte utåt.

Det är regionens fastighetsbolag Västfastigheter som anklagar Skanska för att ha misslyckats med renoveringen av det anrika Stationshuset i centrala Göteborg.

– Skanska har vägrat utreda och avhjälpa så vi har fått börja göra det själva på entreprenörens bekostnad, säger Magnus Hjelmgren, områdeschef på Västfastigheter.

Stationshuset, som stod färdigt 1881 och sedan 2008 klassas som byggnadsminne, är regionens ansikte utåt. Nu är flera ombyggda konferensrum oanvändbara – vilket kostar skattebetalarna 200 000 kronor i månaden, enligt VGR. Och dyrare kan det bli.

Kan kosta 100 000 – om dagen

Behöver huset utrymmas för att åtgärda skadorna stiger kostnaden till 100 000 kronor om dagen, för att hyra andra lokaler. Detta enligt Västfastigheters områdeschef Magnus Hjelmgren.

Anklagelserna riktas mot Skanska i ett tolvsidigt brev, där Västfastigheter hävdar avtalsbrott genom att Skanska ”vägrat avhjälpa felen”. Totala kostnaden för att rätta till felen kan landa på mellan 20 och 30 miljoner kronor, säger Magnus Hjelmgren.

Skanska vill inte uttala sig

Anklagelserna tillbakavisas av Skanska, som bara svarar i mejl till SVT:

”Det har varit en komplicerad entreprenad med många hänsyn att ta, inte minst då det rör sig om ett byggnadsminne. Naturligtvis är det tråkigt om kunden inte är nöjd, men vi värnar om vår relation med kunden och vill inte kommentera detta ytterligare i nuläget”, skriver Olle Rundgren, chef för mediarelationer på Skanska.

Detta är felen i ”Vita huset”

– Taket håller inte tätt, så vatten rinner ner på fasaden och tränger in i huset.

– Putsfasaden släpper och spricker.

– Sovande äkta hussvamp har nåtts av läckorna och börjat växa och sprida sig – med ”omfattande rötskador som följd”.

Källa: Västfastigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.