Inom ett år skulle pilotanläggning etableras i hamnen i Vargön och inom fem år var det tänkt att en fullskalig fabrik skulle byggas vilket skulle kunna ge upp till 500 nya jobb i området. Foto: SVT

Avslöjar: Vänersborg snuvade på hundratals jobb

Uppdaterad
Publicerad

Vänersborg har mångmiljonsatsat på hamnen i Vargön men nu går de miste om hundratals tänkta jobb. Klädåtervinningsföretaget Re:newcell som planerade att bygga stor fabrik i Vargön satsar nu i annan kommun.

– Först blev jag förbannad, sedan känner man en enorm frustration och besvikelse, säger Marie Dahlin (S), ordförande i kommunstyrelsen i Vänersborg.

I maj 2012 kallade Vänersborgs kommun till presskonferens med stor optimism. En avsiktförklaring hade precis skrivits med företaget Re:newcell som utvecklade en unik metod för återvinning av kläder. Inom ett år skulle pilotanläggning etableras i hamnen i Vargön och inom fem år var det tänkt att en fullskalig fabrik skulle byggas vilket skulle kunna ge upp till 500 nya jobb i området.

Men etableringen har lyst med sin frånvaro och nu fyra år senare har företaget plötsligt meddelat att man väljer att etablera sig i en annan kommun. Istället blir det nu Kristinehamn i Värmland som får anläggningen.

– Först blev jag förbannad, sedan känner man en enorm frustration och besvikelse. Vi har hållit på i så många år så det gör ont, säger Marie Dahlin (S), ordförande i kommunstyrelsen i Vänersborg.

Någon förklaring säger sig Marie Dahlin inte ha fått.

– Inte så jag kan säga att så här var det. Jag har pratat med deras vd Henrik Norlin som bekräftar det och är ledsen för beslutet, man valde tyvärr inte Vargön, säger Marie Dahlin.

Har fortsatt att investera

Lite extra svider det sannolikt för Vänersborgs skattebetalare eftersom kommunen satsat mycket pengar på hamnområdet i Vargön. Efter att Vargöns bruk lades ner 2008 beslutade kommunen att köpa marken. 2010 blev affären klar och kostnaden landade på 16 miljoner kronor. Vänersborg har sedan fortsatt investera.

Drygt 22 miljoner kronor har lagts på bland annat vägar och avlopp. Samtidigt har flera miljoner pumpats in i kommunens utvecklingsbolag Wargön innovation som arbetar för fler företagsetableringar området.

Hittills har inga jobb skapats och nu inte heller det tänkta flaggskeppet Re:newcell som skulle bana väg för fler företag.

– Det är klart att det får konsekvenser, att vi inte blir den här heta med att återvinna bomull. Men det finns mycket man kan göra med skogsråvaror vilket är målet. Ett företag har köpt mark och ytterligare ett är på väg in, säger Marie Dahlin.

Viktiga satsningar

Hon vill absolut inte kalla investeringarna i området för onödiga.

– Det gjordes ju inte enbart för Re:newcell utan för alla företag som vill etablera sig i Vargön och för att området ska växa. Väg och avlopp var vi tvungna att göra något åt ändå och det kommer ju andra företag ha användning för med.

Kan du förstå om Vänersborgarna tycker ni är slarviga med skattemedel när ni satsat så här?

– Ja självklart men ska vi ha etablering, och det tror jag Vänersborgarna vill, så ska vi fortsätta kämpa för jobben. Vi har inte gett upp hoppet men jag är väldigt besviken på Re:newcell, säger Marie Dahlin (S).

SVT Nyheter Väst har sökt Re:Newcell. I ett tidigare mailsvar har företaget meddelat att mer information om anläggningen kommer inom en snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.