För några veckor sedan meddelade rektorerna på Bäckängsgymnasiet i Borås att man från och med nästa läsår tar bort de nationella prov som inte är obligatoriska. Detta upprör lärarna som undervisar i kärnämnena.
– Vi är inte alls nöjda med detta, säger Marie Svärd, förstelärare i engelska.
– Egentligen är det ingen jättesak i sig, utan vi har bedömningsunderlag på andra sätt istället, säger Martin Eklöf, gymnasiechef på Bäckängsgymnasiet.
Tar för mycket tid
Från och med 1 januari 2018 är det upp till respektive rektorer att bestämma om skolan ska fortsätta med de nationella prov som inte längre är obligatoriska. Både på Sven Eriksongymnasiet och Bäckängsgymnasiet i Borås fattades samma beslut. För Bäckängsgymnasietär skälet framför allt att minska tidsåtgången.
– Det är en stor organisation att få det att fungera, eftersom vi har väldigt många elever, säger Martin Eklöf.
Rädsla för ökad stress och oro
Martin Eklöf argumenterar för att lärare i kärnämnena nu istället ska få göra betygsbedömning på samma sätt som lärare i andra ämnen gör, det vill säga utifrån kursplan. Men hos lärarna i matte, engelska och svenska är oron stor för ökad stress och arbetsbelastning.
– Det blir mer arbete för oss att ta fram ett nytt prov som vi inte vet fungerar. Plus den stressen som oron för att sätta rättsäkra och rättvisa betyg skapar, säger Marie Svärd.
Saknas kompetens och bedömningunderlag
Ett tydligt exempel på svårigheterna för lärarna gällerr hur man i engelska ska kunna mäta läs- och hörförståelsen i engelska utan stödet från nationella provet.
– Omvandlingen från poäng när man svarat på läsförståelsefrågor till ett betyg, vem ska göra den? Hur vet jag att jag mäter det jag ska mäta och hur många poäng är ett C? Jag har ingen aning, säger Marie Svärd.
Enligt Marie Svärd saknar skolan verktyg att bedöma läs-och hörförståelsen rättvist, och Skolverkets utlovade bedömningsunderlag finns ännu inte. Hon anser att beslutet borde tagits först när det fanns ett färdigt alternativ.
Marie Svärd beskriver att hon i början var väldigt arg över beslutet, nu är hon mer uppgiven. Hon upplever att skolledningen inte lyssnar på lärarna i de ämnen som beslutet att ta bort nationella prov berör.
Gymnasiechefen ”Inte alls orolig”
Borås gymnasiechef Martin Eklöf säger att beskedet om att man tar bort nationella proven har mött blandade reaktioner hos lärarna. Att elever riskerar att få mindre rättvis bedömning, om man inte har nationella prov, håller han inte med om.
– Det är jag inte alls orolig för. Vi kommer alltid ha kvar och titta på gamla nationella prov och se hur man har bedömt där. Jag är helt övertygad om att de lärare som finns på Bäckäng kommer göra prov som kommer kunna bedöma elevers prestationer på ett utmärkt sätt, säger han.