Ingemar Qvarfordt har förståelse för den oro som uppstått på Sahlgrenska sjukhuset, men säger att personalen inte behöver vara orolig. Foto: Privat

Regionen: ”Både munskydd och visir är tårta på tårta”

Uppdaterad
Publicerad

– När saker ändras ofta uppstår lätt förvirring, och det skapar oro. Men det är faktiskt onödigt med både munskydd och heltäckande visir, säger Ingemar Qvarfordt, medicinsk rådgivare på enhet patientsäkerhet på VG-regionens koncernkontor.

För mer än en vecka sedan utarbetades de nya rekommendationerna vad gäller skyddsutrustning för dem som arbetar med covid 19-patienter. Men först igår fick personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset vetskap om de nya rutinerna, som innebär att munskydd inte längre behövdes annat än i speciella situationer.

Hård kritik

Det skapade omedelbart hård kritik. Rykten gick att detta berodde på att munskydden höll på att ta slut.

Coronapandemin

– Så är det inte. Vi har inte, och har inte haft, brist på munskydd. Vi ser heller inget omedelbart sådant hot, säger Ingemar Qvarfordt, som även arbetar som hygienläkare på Sahlgrenska, och fortsätter:

– Det här handlar om att det är onödigt att använda munskydd om man redan har ansiktstäckande visir. Både visir och vätskeavvisande munskydd har nämligen samma syfte. Att använda båda blir tårta på tårta.

Medvetet avsteg

Om det framöver blir problem med leveranser av sådant som munskydd, är det dumt om man använt de som finns nu i onödan, tycks han mena.

– Det är därför vi, i likhet med flera andra regioner, har avvikit lite från Folkhälsomyndighetens rekommendation i detta avseende, säger han.

Folkhälsomyndigheten har visserligen rekommenderat både munskydd och visir, men Ingemar Qvarfordt tror att den rekommendationen kan komma att ändras.

– Folkhälsomyndighetens rekommendation har synkroniserats med Vårdhygien och smittskyddet, men också med den europeiska smittskyddsmyndigheten och Världshälsoorganisationen. Och är man en nationell myndighet med ett nära samarbete med en europeisk myndighet får man träda försiktigt fram, säger han.

– Mycket snart kommer vi att synkronisera detta med Folkhälsomyndigheten och deras rekommendationer blir uppdaterade. Men vi ändrar ingenting i det här avseendet, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet