Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför ordförande i park- och kulturnämnden, Anna Sara Perslow (C), tycker att den kraftiga förseningen av badet i Jubileumsparken är bra. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Badet i Jubileumsparken försenat till 2023

Uppdaterad
Publicerad

Den nya badanläggningen i Jubileumsparken i Göteborg blir ytterligare ett år försenat. Nu är det sommaren 2023 i stället för från början 2021 som gäller. Det uppger ordförande Anna Sara Perslow till SVT Nyheter Väst.

– Det är klart att vi politiker har ett stort ansvar för detta. Vi är ju förtroendevalda och folkets röst in i det här, säger hon.

Brist på pengar och avtal som överklagats, det är en del av orsakerna till att badanläggningen i kajområdet Frihamnen återigen skjuts på framtiden. Nu är det tänkt att Göteborgs nya jubileumsbad i Frihamnen ska vara klart för invigning sommaren 2023, hela två år senare än vad det var tänkt från början.

– Att det är försenat tycker jag är jättetufft och att behöva sitta och fronta det på det här viset, men det är ett antal olika anledningar som tagit oss till den situation vi befinner oss i just nu, säger Anna Sara Perslow, (C), ordförande i park- och naturnämnden i Göteborg.

Hör i klippet varför centerpolitikern Anna Sara Perslow tycker att förseningen ändå är bra.

Upphandling avbröts

Den nya badanläggningen ska komplettera det nuvarande badet Pöl Harbour i Frihamnen i Göteborg.

Att tidplaner för ett stort byggprojekt förändras är ingenting konstigt enligt Jakob Andreasson, chef för stadsutveckling på park- och naturförvaltningen. Stadsutveckling är en komplicerad process och planer måste förändras om förutsättningarna ändras.

Den ursprungliga budgeten var på 347 miljoner kronor för både Jubileumsparken och den nya badanläggningen, som ska bestå av fyra söt- och saltvattensbassänger. Ett bad som ska komplettera den nuvarande bassängen Pöl Harbour.

Uteblivna inkomster

Men, för ganska precis ett år sedan stod det klart att endast 141 miljoner kronor hade avsatts till bygget i budgeten, vilket inte på långa vägar skulle räcka till att finansiera projektet. Därför avbröts upphandlingen av badet, som enligt planen skulle stå klart i år.

Orsaken till stoppet är bland annat uteblivna inkomster till Göteborgs stad då exploateringen av nya bostäder och arbetsplatser i Frihamnen skjutits rejält på framtiden.

Framtiden oviss

Framtiden för badanläggningen såg mörk ut men vändningen kom i höstas då alliansstyret sköt till med 60 miljoner kronor.

Planen sattes åter i verket och allt skulle stå klara till våren 2022 var det besked som kom från politikerhåll. Något som inte längre håller för nu är det under 2023 som den nya badanläggningen beräknas stå klar.

Ordförande i park- och kulturnämnden, Anna Sara Perslow (C) till höger. Till vänster är Jakob Andreasson, avdelningschef stadsutveckling park- och naturförvaltningen i Göteborg. Foto: SVT

– Vi får inte fram ett bad snabbare. Att det blir förseningar är beklagligt men vi har mer fokus på att leverera en bra slutprodukt till göteborgarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer