Badvatten provtas regelbundet för E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, i förhöjda halter blir vattnet otjänligt Foto: TT

Bajsbakterier i vattnet på flera badplatser i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

På flera badplatser i länet avråds från bad efter problem med förorenat vatten. Kommunerna har upptäckt förhöjda halter av E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, som kan leda till magsjuka om man sväljer vattnet.

Badvatten provtas regelbundet för E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, i förhöjda halter blir vattnet otjänligt, vilket kan leda till magsjuka om man sväljer vattnet.

Lindesnäs badplats i Uddevalla stängdes efter att man under måndagens vattenprovtagning upptäckte förhöjda halter av E.coli-bakterier. Kommunen tog under torsdagseftermiddagen ett nytt vattenprov och badplatsen är stängd tills det nya provresultatet kommit.

– Vår teori är att det har funnits fågelbajs på stranden som spolats i badvattnet när det regnat. Vi har inget reningsverk i närheten så jag har svårt att tro på att vattnet har förorenats med avloppsvatten, säger Puja Broväck, miljöinspektör på Uddevalla kommun.

Anmärkning på flera badplatser

På flera badplatser i länet har man upptäckt förhöjda halter av E.coli-bakterier (se faktaruta nedan). Sandareds badplats i Borås stängdes efter att 10-15 barn blivit magsjuka.

I Alingsås var det badplatsen i Gräfsnäs som stängdes.

– Vi gjorde ett vattenprov i måndags och upptäckte då att vattnet var otjänligt. Vi har tagit nya prover och väntar på svar, säger Martin Larsson, tillförordnad verksamhetschef för anläggning och fritid på Alingsås kommun.

– Vi har inte fått några anmälningar på att någon ska ha blivit sjuk.

Även han har svårt att tro att vattnet förorenats med avloppsvatten.

– Det finns misstankar om att det ska vara bajs från fåglar men vi är inte säkra och inväntar det nya provresultatet.

Två lösningar

Enligt Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten finns det två anledningar till det förorenade vattnet.

– Om det gäller ett reningsverk eller enskilt avlopp så behöver kommunen titta på hur strömmarna ser ut, eftersom det påverkar badplatser kontinuerligt. Men gäller det ytavrinning, vilket kan vara avföring från fåglar, katter eller hundar, så sker det slumpmässigt, säger Anneli Carlander.

Hon menar att om man vet att det finns stora mängder fågel på platsen så ska man städa upp stranden, då spolas inte avföringen i vattnet vid regn.

Badplatser som västsvenska kommuner avråder att bada i:

  • Lindesnäs badplats i Uddevalla
  • Sandareds badplats i Borås
  • Rydets badplats och scoutstranden i Sandared
  • Barnbadet på Skräcklan i Vänersborg
  • Hjällsnäsvikens badplats i Lerum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.