Bedragarna låtsas vara från banken. Foto: TT

Bankbedrägerierna mot äldre ökar just nu

Publicerad

Bankbedragarna ringer upp äldre och påstår att ett bedrägeri pågår på deras konto och uppmanar dem därför att logga in på banken med hjälp av bank-id eller säkerhetsdosa. Därefter börjar de tömma kontot.

Just nu ökar den här typen av bankbedrägerier mot äldre i Sverige. Det menar Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp i Vårgårda som vill varna för fenomenet.

– Bedragarna vill att man ska logga in på sin bank med sitt bank-id eller säkerhetsdosa. Det får man absolut inte göra, säger han.

Kontot töms på pengar

Ibland utger sig bedragarna för att ringa från polisen eller banken. De påstår då att ett bedrägeri pågår på den drabbades konto och att denne därför måste måste logga in på sin bank. Därefter töms kontot på pengar.

– Polisen eller banken skulle aldrig be någon att logga in på sin bank. Om ett bedrägeri skulle pågå kan banken omedelbart stoppa detta själva från sitt tangentbord utan att de behöver några inloggningsuppgifter, säger Håkan Carlsson.

I andra fall påstår bedragaren att hen ska föra över pengar och att den drabbade måste logga in för att det ska fungera.

– Den enda gången du ska använda ditt bank-id eller dosa är när du själva ska logga in eller göra betalningar. Ska andra sätta in pengar på ditt konto behöver du aldrig logga in för detta.

Sker över hela landet

Även om ökningen sker bland äldre finns det även yngre personer som drabbas av bankbedrägerierna.

– Detta är något som sker över hela landet. Jag kan inte gå in på några fall eftersom det är pågående förundersökningar. Men vi har sett ett ökande antal bland äldre just nu. Så fort någon vill ha dina bankuppgifter eller vill att du ska logga in på banken så lägg på luren, säger Håkan Carlsson.

Vad ska man göra om man blivit drabbad?

– Ring din bank direkt för att försöka få stopp på överföringen. Gör därefter en polisanmälan.

Personer som bara blivit utsatta för bedrägeriförsök utan att ha blivit av med pengar bör också anmäla till polisen menar Håkan Carlsson.

– Även i ett försök kan det finnas information som kan vara en del i pusslet vi lägger i våra utredningar.

Vet du mer om det här – eller har du blivit drabbad?

Hör av dig till vast@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.