Här bygger kriminalvården baracker i Mariestad eftersom fängelset är fullt Foto: SVT

Barackfängelse avlastar överfull anstalt i Mariestad

Uppdaterad
Publicerad

Den öppna anstalten Rödjan i Mariestad är ett av många överfulla fängelser i landet. Återanvända baracker ställs nu upp för att tillfälligt klara av situationen – 43 nya platser ska det bli.

– Det är ett fyramånadersprojekt från beslut till igångssättande och förmodligen något av ett rekord, säger kriminalvårdsinspektör Tomas Kvarnrud.

Trängseln på Rödjan är påtaglig precis som på andra anstalter runtom i landet. En följd av att allt fler häktas eller avtjänar längre fängelsestraff. Den planerade utbyggnaden av anstalten kommer att dröja ytterligare fyra-fem år.

Därför tvingas Kriminalvården till nödlösningar, till exempel att ställa in våningssängar för att få in två i varje cell.

– Barackerna är en betydligt bättre lösning än dubbelbeläggning, säger Tomas Kvarnrud, kriminalvårdsinspektör på Rödjan i Mariestad.

Följ med på rundvandring i nya barackfängelset i Mariestad i videoklippet!

Tomas Kvarnrud, kriminalvårdsinspektör, och Thomas Gustafsson, skyddsombud Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.