Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Barn bitet av huggorm på förskola i Jonsered – nu installeras ”ormskrämma”

Uppdaterad
Publicerad

Våren betyder huggormssäsong – och de kan bli närgångna. Förra veckan tog sig en huggorm fram till en lekplats på en förskola i Jonsered när barnen var ute. Ett barn blev bitet i armen. Nu får alla barn lära sig hur de ska göra när de ser en orm.

– Backa därifrån och säga till en vuxen, säger femårige William Wieland.

Förskolan Solstrålen i Jonsered ligger tätt intill skogen men det hade aldrig hänt förut att en orm tog sig fram direkt till förskolegården. Ett barn blev bitet och pedagoger fick agera efter krisplan.

 – En pedagog fick ringa 112 och prata med giftcentralen, en annan pedagog ringde vårdnadshavare och de kom på fem minuter och resterande pedagoger var i barngrupp och tog hand om barnen, berättar biträdande rektorn Malin Alström.

Barnen fick lära sig om ormar

Femårige William Wieland är kompis till den som blev biten. Efter händelsen fick alla barn lära sig hur man ska bete sig om man ser en orm.

– Backa därifrån och säga till en vuxen.

Installerat ormskrämma

Nu har fastighetsägaren installerat en ormskrämma i marken i närheten av förskolan. Ormskrämman utsöndrar vibrationer och ljud som ska hålla ormar borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.