Foto: SVT

Ovanligt fall av covid-19 i Göteborg: Bebis kan ha coronasmittats i mage

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn som föddes på Östra sjukhuset i Göteborg i slutet av förra året konstaterades smittad av covid-19 efter bara 23 timmar i livet. Flickan kan ha smittats redan i magen vilket i så fall är mycket ovanligt. Enligt studier som gjorts finns bara ett fåtal fall i världen.

– Klart jag blev orolig eftersom jag inte visste vad det var för risker för bebisen, säger mamman till SVT Nyheter Väst.

Tidigare i veckan berättade Skånes universitetssjukhus att ett barn fötts smittad med covid-19 förra året och att det skulle vara det enda fallet som konstaterats i Sverige.

Ytterligare ett fall kan finnas i Göteborg. I början av november förra året föddes en flicka på Östra sjukhuset som bara efter 23 timmar konstaterades smittad av covid-19.

Mamman väljer nu att berätta för SVT Nyheter Väst, men vill inte ställa upp med namn och bild.

– Min dotter var knappt ett dygn gammal när det konstaterades att även hon, liksom jag, hade covid, säger hon.

För att säkert kunna veta om barnet smittats under graviditeten krävs att virusprov tagits på moderkakan, vilket inte gjorts i det här fallet. Men det är enligt två överläkare på sjukhuset högst sannolikt att det är så eftersom provet tagits så tätt inpå förlossningen.

Mycket ovanligt

Att barn smittas under graviditeten är mycket ovanligt enligt de studier som gjorts. I en brittisk studie, som publicerades i tidskriften Lancet Child & Adolescent Health i juli, följde man 116 gravida kvinnor med konstaterad covid-19 och ingen av dem förde över coronavirus till barnet under graviditeten.

– Både läkaren och jag blev förvånade när det visade sig att även min dotter hade covid. Jag själv hade tappat lukt och smak och jag var orolig för att det skulle hända henne också och att hon då inte skulle vilja äta, säger mamman.

Togs på allvar

Kvinnan tycker att familjen fått bra stöd från sjukvården efter det som hänt och tillägger att både dottern och hon själv är friska i dag.

– De tog mig och min oro på allvar och jag kunde ställa samma frågor igen och igen. Både sjuksköterskor och läkare har varit tillmötesgående både medicinskt och känslomässigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.