Barnens favoriter blir kokbok

Uppdaterad
Publicerad

I Biskopsgården i Göteborg håller elever i årskurs 8 just nu på att skapa en kokbok. 47 elever från 16 nationer har fått välja ut sin favoritmat, sedan laga den.

Det var rätt så självklart för Fatima Daud Mohamed, elev på Sjumilaskolan, att välja favoriträtt, och hon valde likadant som de flesta andra fjortonåringar från Somalia, det blev sambosa, en pirog som t.ex. kan fyllas med nötfärs, lök och morötter, för att sedan friteras i rapsolja. Och den passar i princip när som helst.

Hon står vid spisen och gör små knyten som hon ska fylla med köttfärs. Det är varmt från spisen, där står en gryta med rapsolja som snart nog är varm. Egentligen är hon inte så hungrig, för det var inte så länge sedan hon åt frukost.

Hur många sambosa har du ätit som mest?

-Hmm...hon funderar lite och skrattar till.

– Femton!

Hennes leende är varmt och skrattet kommer spontant, det är ingen tvekan om att sambosa är hennes favoritmat.

Kokboken kommer att innehålla recept på bland annat Mersimek Koftesi från Turkiet. Occrasoppa från Gambia och Nasigoren från Indonesien, mat från nästan hela världen, Med en blandning av förrätter, huvudrätter och desserter.

– Eleverna var väl lite förvånade när vi drog igång med det här, för de har aldrig gjort något liknande och jag har aldrig gjort något liknande, säger Josefin Baldock initiativtagare och lärare på Sjumilaskolan.

– Men arbetsbördan är ju relativt liten för varje enskild elev och de börjar nog förstå mer och mer hur stort detta kan komma att bli.

Boken beräknas vara färdig i slutet av september i år, och den ska kunna läsas på svenska, engelska, somaliska, turkiska och arabiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.