Rökdykare på väg in i villan. Även polisen var på plats men det finns inga brottsmisstankar kopplade till branden. Foto: Christian Svensson

Mamma räddade familjen ur lågorna: ”Sprang ut”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman vaknade och tog med sig man och två barn ut ur villan. Det blev räddningen för barnfamiljen vars hus i Skara brann ner till grunden under natten mot fredagen.

– De har åkt till sjukhuset med lättare rökskador, säger Tony Engdahl, inre befäl på Samhällskydd Mellersta Skaraborg.

Larmet kom strax innan midnatt under natten mot fredagen. Enligt räddningstjänsten var det mamman i familjen som vaknade och räddade hela familjen, två vuxna och två barn, från lågorna.

– Mamman i huset ringde och sa att det brann. Familjen sprang ut. Hon hade väckt familjen och fått ut dem. Det enda de inte vet är var deras katter är, säger Tony Engdahl, inre befäl på Samhällskydd Mellersta Skaraborg.

Familjen togs till sjukhus för kontroll av lättare rökskador. Men enligt räddningstjänsten ser de ut att ha klarat sig relativt oskadda.

”Låter det brinna ner”

Till en början såg det också ut som att villan skulle kunna räddas.

– Vi har släckt första och andra våningen, och nu är det glödbränder i krypvinden. Det är det vi jobbar med nu, sade Tony Engdahl vid 1-tiden.

Men två timmar senare var läget ett annat. Den hundra år gamla villan var mer svårsläckt än räddningstjänsten först trodde. Vid 02.30 stärktes resurserna på platsen men det hjälpte inte.

– Det började brinna i taket när vi hade släckt. Sedan tog det sig i en vägg en bit därifrån. Den spred sig inte på ett normalt sätt. Så nu låter vi det brinna ner under kontrollerade former, säger Tony Engdahl vid 03.30-tiden.

Räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen och övervaka branden långt in på morgonen. När räddningstjänsten är klar på platsen kommer den att spärras av för en teknisk undersökning. Då brandorsaken är oklar har en förundersökning om mordbrand inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.