Ukrainska mynidigheter har begärt att de 24 barnhemsbarnen som flydde till Essunga kommun ska återvända – nu är de tillbaka i hemstaden Korosten nordväst om Kiev. Foto: Privat

Barnhemsbarnen har lämnat Essunga – återvänt till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I våras fick Essunga kommun ta emot ett helt barnhem från Ukraina som flytt kriget. Under veckan beslutades att barnen skulle återvända till Ukraina igen efter att de ukrainska myndigheterna begärt att de ska återvända inför skolstarten.

– Det var snabba puckar, säger Björn Franke, socialchef på Essunga Kommun.

Barnhemmet ligger i staden Korosten, 15 mil från Kiev. Kort efter att kriget bröt ut fick de 24 barnen som är i åldrarna mellan 2-17 år sätta sig i bilar och åka mot Sverige där de bott i Essunga kommun fram till alldeles nyligen.

Hade börjat skolan

Under sin tid i Sverige har barnen börjat skola och de lite äldre ungdomarna har gått på introduktionsprogrammet på gymnasiet i Vårgårda.

– Jag tror att de flesta ville hem, och såg fram emot det, säger pastor Emanuel Furubacken. Han är engagerad i den ideella föreningen som hjälpt barnhemsbarnen och är även aktiv inom Vänsterpartiet i Lerums kommun.

Avskedsfest

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om att Essunga kommun fick en anvisning från Migrationsverket att ta sig an de 24 barnen. Sedan dess har kommunen lagt stora resurser på att utreda varje enskilt barn. Den ideella föreningen hade ordnat med boende på en gård utanför centralorten Nossebro.

– Ukrainska myndigheter har gjort en riskbedömning och helt enkelt bedömt att det är säkert för dem att komma tillbaka till Ukraina, säger Björn Franke, socialchef på Essunga kommun.

Innan barnen slussades hem i bussar anordnades en avskedsfest med hjälp av den ideella föreningen. Enligt Emanuel Furubacken var det många som tackade.

– Även om en del inte har någon direkt familj att återvända hem till så har de släkt kvar och ja – de längtar hem helt enkelt, säger Emanuel Furubacken.

I klippet nedan, från i våras, hör du Emanuel Furubacken berätta mer om barnens vistelse i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.