Ingela Lindh, barnmorska och forskare vid Sahlgrenska Akademin, är kritisk till p-datorn. Foto: SVT

Barnmorska vid Sahlgrenska Akademin kritiserar p-dator

Uppdaterad
Publicerad

En liten dator som tar tempen och sedan berättar om det under dagen finns en risk eller inte att bli gravid om man har sex – det är inte ett tillräckligt säkert preventivmedel. Det menar Ingela Lindh, som är barnmorska och forskare vid Sahlgrenska Akademin.

– P-datorn kräver en daglig aktivitet i form av ett urinprov som de lämnar hemma på stickor eller tar tempen. Och det kräver ju också att man får in exakt när ägglossningsperioden är och det är väldigt osäkert att använda det, säger hon.

Ser när man kan bli gravid

Att använda en p-dator för att inte bli gravid vill Ingela Lindh inte rekommendera. Att använda den för motsatt syfte tycker hon är bättre.

– Jag rekommenderar mer att använda p-datorn när man vill veta när man kan bli gravid.

”Inte en bra metod”

SVT Västnytt träffade Eva Larsson, som valt att använda p-dator istället för p-piller, för att slippa hormonerna. Hon är inte ensam om att inte vilja äta p-piller. Antalet sålda dygnsdoser per tusen kvinnor i Västra Götaland har minskat från 221 år 2005 till 191 förra året. I Halland har det minskat från 239 till 216 i fjol.

Ingela Lindh lyfter dock inte fram att kvinnorna som slutar med p-piller vill bli kvitt de tillsatta hormonerna. Hon tror att de väljer andra hormonpreparat.

– Jag tror att anledningen är framförallt att man börjat använda hormonspiral mer och att det finns många andra bra preventivmedel som man kan använda som är mer långtidsverkande.

– Så länge man använder ett säkert preventivmedel så finns det många val.

Ser du några risker med den här p-datorn?

– Risken är att man blir ofrivilligt gravid för att man slarvar med att använda den dagligen, för det är komplicerat. Jag tycker inte man ska se det som en metod som är bra som preventivmedelsanvändning.

Mer om hur p-datorn fungerar och varför Eva Larsson har valt att använda den kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.