Här visar Hanna upp hur många barnvagnar som samlats in. Foto: Privat Hanna Håwi

Barnvagnar samlas in till överfullt flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Här i Sverige börjar många redan bäva inför den tilltagande kylan. Även i flyktinglägrena på Grekland kommer vintern, men där är man inte lika förberedda. Hanna Håwi från Göteborg är en som försöker hjälpa till – genom att samla in barnvagnar.

– Man vet ju bara det som man ser på bilder och i nyheterna. Men det räcker för att agera tycker jag, säger Hanna Håwi som frivilligt samlar in barnvagnar till förmån för det flyktingläger som ligger utanför den lilla orten Moria på ön Lesbos i Grekland.

”Barnen sover på lervälling”

Lägret har flera tusen fler boende än vad kapaciteten tillåter. Ett av problemen som uppstår är att många måste sova direkt på marken, även små barn. För att hjälpa till har man på flera orter i Sverige startat insamlingar av barnvagnar för att skicka ner till ön. Nu även i Göteborg tack vare Team Sweden volunteers, Comfort hotel Göteborg och Hanna Håwi som hittills fått ihop 37 barnvagnar.

– Jag tror att det kommer betyda oerhört mycket. Det är lervälling på marken där barnen sover och det är fruktansvärt, vi måste få upp barnen från marken, säger hon.

Fick hjälp

Det är organisationen Team Sweden Volunteers som står bakom insamlingarna i landet, och målet för den här omgången var att samla in 350 stycken barnvagnar, vilket är just det som man lyckats samla ihop. På måndag kommer lasten att skickas ner tillsammans med andra förnödenheter man lyckats få tag på som filtar, skor och presenningar. Totalt i  år har man fått ihop 1168 barnvagnar i Sverige. I Göteborg har Hanna Håwi dessutom fått hjälp.

– Först tänkte jag hyra en lastbil och köra upp vagnarna själv till Skokloster som de ska först. Men jag ska få upp både Borås och Göteborgs insamling så det blev för många. Som tur var har jag fått hjälp av både ett hotell som förvarar grejerna och ett fraktningsbolag som ska köra upp det, säger Hanna Håwi.

Idag gäller det för Hanna att lasta på barnvagnarna så det kan komma iväg från Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer