Västra Hisingen basket vill få ungdomar att välja rätt väg i livet. Foto: SVT

Basketsatsning i Biskopsgården ger resultat

Publicerad

Västra Hisingen basket lockar allt fler unga killar. Klubben har inga sportsliga mål – bara sociala.– Vi ger våra ungdomar ett alternativ till att hänga på torgen, säger grundaren Ali Tabrizi.

Vi besöker Sjumilahallen i norra Biskopsgården en solig försommarkväll. Utomhus är det 25 grader varmt och många boende i området sitter på gräset och äter glass.

Men ett 30-tal killar har ändå valt att komma till träningen även denna kväll, liksom nästan alla vardagskvällar i veckan.

– Vi tränar fyra eller fem kvällar i veckan. Jag älskar det, det är en stor del av mitt liv för tillfället, säger Adam Nzeyimana.

Adam Nzeyimana Foto: SVT

Adam Nzeyimana är 15 år. Han har tränar i klubben i ett år ungefär och han har siktet inställt på att bli proffs.

– Japp, det är planen, säger han.

Socialt initiativ

Västa Hisingen basket startades av bland andra Ali Tabrizi under 2014, mitt under en pågående våldsvåg i den hårt utsatta stadsdelen.

– Jag är själv uppvuxen här i Biskopsgården men har bott i Stockholm i många år. Jag kände att jag ville komma tillbaka och dra mitt strå till stacken för att hjälpa till att förbättra situationen i stadsdelen, säger han.

Sedan starten har klubben vuxit stadigt och nu har man allt från barnlag för både pojkar och flickor till A-lag för de äldre ungdomarna.

– Än så länge har vi inga sportsliga mål. Istället ser vi oss som ett socialt initiativ med stort fokus på värdegrundsarbete, jag är mycket stolt över vad vi hittills har åstadkommit, säger Ali Tabrizi.

Ungdomarna i hallen lyssnar uppmärksamt när tränaren Araz Perwizie ger instruktioner och order. En av killarna som utmärker sig är Abdi Rahman. Han är 16 och säger att han vill vara en förebild för de yngre.

Abdi Rahman Foto: SVT

– Ser jag någon som beter sig illa ute på gatan säger jag till honom att komma och spela basket istället. Jag försöker förklara att han är på fel väg och att det finns bättre alternativ.

I några fall har det blivit så.

– Ja, jag har lyckats locka några killar till klubben som nu är jätteaktiva, säger han.

Fokuserar på träningen

För Abdi Rahmnas egen del betyder träningen att han slipper lockas av andra saker.

– Ja faktiskt, jag har bara intresse för basket och skolan numera, säger han.

Alla killarna vi talar med säger att situationen i Biskopsgården har blivit bättre. Men den sedan flera år pågående konflikten mellan gäng i Norra och Södra Biskopsgården påverkar livet i stadsdelen.

Det är ytterligare en aspekt av basketklubbens arbete.

– Här gör vi ingen skillnad på Norra och Södra, hit kommer ungdomar från hela stadsdelen, säger tränaren Araz Perwizie.

Enligt honom finns det en stor positiv potential i stadsdelen.

– Jag är själv uppvuxen här och jag ser att alla dessa ungdomar har möjligheten att lyckas, bara vi hjälper dem på vägen, säger han.

Han får medhåll av 15-årige Filip Almeida.

– Biskopsgården är en vacker plats. Jag önskar att folk ska sluta känna rädsla när de hör om stadsdelen. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra här så småningom, säger han.

Se hela inslaget i SVT play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.