Båt kapsejsade utanför Orust

Uppdaterad
Publicerad

En mindre fritidsbåt är försvann utanför Orust under torsdagskvällen. En man och en kvinna befann sig ombord då båten kapsejsade, men lyckades ta sig till en kobbe där de hittades av sjöfartsverkets helikopter.

Det var strax innan klockan 18 på torsdagskvällen som sjö- och flygräddningscentralen fick in larmet om att en båt har försvunnit utanför Orust.

Två personer, en man och en kvinna, ska ha befunnit sig ombord och det var anhöriga som larmade.

– De är ute med en mindre fritidsbåt som är ganska ny, säger Marcus Clemert, flygräddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Söktes med helikopter

Sikten i området ska ha varit dålig där tre enheter från sjöräddningssällskapet, två från kustbevakningen samt sjöfartsverkets räddningshelikopter letade efter båten och personerna.

Personerna hittades ungefär fyrtio minuter efter att larmet kommit in.

– De hade fått överge båten och lyckats ta sig upp på en kobbe, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Paret hade fått problem med styrningen och drivit upp på ett skär och bådas telefoner hade slutat fungera.

– Det var väldigt bra att den anhörige ringde. Många tvekar, men det är viktigt att man ringer om man misstänker att något kan ha hänt, säger Anders Lännholm.

Båda personerna uppges vara kalla men oskadda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.