Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Passagerarfartyget M/S Göteborg riskerade att sjunka efter att ha gått på grund vid Källö-Knippla. Foto: Jonas Hedström Visa alla (5)
Visa alla (5)

M/S Göteborg har gått på grund – över 100 evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget M/S Göteborg har gått på grund i Göteborgs norra skärgård. 90 passagerare plus besättning har fått evakueras.

– Jag hörde att det small till, ett jättehögt metalliskt ljud, berättar vittnet Johan Lander, boende på ön.

Under måndagseftermiddagen gick det klassiska passagerarfartyget M/S Göteborg på grund vid Källö-Knippla i Göteborgs norra skärgård. Boende på ön vittnar om en rejäl smäll.

– Det här måste ha varit ganska rejält. Det kan hända att man slår i någonstans eller så, men inte så här. Jag har bott här i 26 år och aldrig hört om något liknande. Nu är det också fint väder, det är ju skillnad om det är storm, säger Håkan Fransson, som bor 100 meter från kajen.

”Jättehögt metalliskt ljud”

Han är inte den enda som reagerade när fartyget gick på grund.

– Jag hade första parkett när det hände. Jag satt på min balkong och såg båten komma in. Då hörde jag att det small till, ett jättehögt metalliskt ljud. Då hämtade jag kikaren och såg hur han girade upp och satte sig på en av pirarna, säger Johan Lander, som bor nära hamnen.

Väl på kajen beskriver han situationen som relativt sansad.

– Det var ingen fara så. Räddningstjänsten gjorde ett bra jobb och evakuerade alla på plats.

Hundratal evakuerade

Ingen skadades i grundstötningen men totalt har ett hundratal personer, passagerare och besättning inräknat, evakuerats från fartyget.

Initialt kom uppgifter från Sjöfartsverket om att man arbetade för att förhindra förlisning och att det fanns ett stort hål i skrovet.  

– Det är ett stort hål som riskerar att hamna under vattenlinjen, sa Jonas Franzén kommunikatör på Sjöfartsverket strax efter olyckan. 

Peter Henricson affärsområdeschef på Strömma, dementerar att fartyget riskerade att sjunka. 

– Vi har inte hittat någon vatteninträngning eller något hål inifrån fartyget, säger han.

Oklar upprinnelse

Strax efter 19-tiden på kvällen kom rapporter gällande att båten kunnat lossas och bogseras in i hamn.  Vad som orsakat händelsen är i skrivande stund oklart. 

– Det blir nåt för haverikommissionen att ta tag i senare, säger Jörgen Hansson, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer