Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nuvarande restaurangbåten Floating Saigon kantrade i våras, men håller nu på att renoveras. Foto: SVT

Kantrad båt räddas – för femte gången: ”Hoppas på 50 år till”

Uppdaterad
Publicerad

Den ligger vilsamt mot botten på kanalen vid Kungsportsplatsen. Den kantrar visserligen då och då, men den sjunker inte. Så djupt är det inte. Och det verkar nästan som om den var medveten att den ska klara sig. Nu har de nya ägarna börjat att pumpa ur vattnet och fixa läckan.

– Det finns egentligen bara två alternativ för ägarna, säger Johan Hagsgård, bygglovschef vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

– Laga pråmarna eller få bort båten.

Många göteborgare och turister på besök i Göteborg har nog genom åren nästan vant sig vid att det ska ligga en halvsjunken båt vid Kungsbron. Kanske att de undrar ibland varför den helt enkelt inte byts ut, eller tas bort.  Men så enkelt är det inte.

– Ska man göra en ändring som påverkar utseendet så krävs det ett nytt bygglov, säger Johan Hagsgård, bygglovschef vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

– Och något nytt bygglov är inte möjligt att ge, eftersom stadsplanen som gäller här, är från 1970-talet, och den säger att det ska vara öppet vatten.

”Matvraket” lever vidare trots allt

Så det enda lagliga alternativet är att laga de pråmar som restaurangen är byggd på. Pråmarna är troligen från 40-talet, då det fanns det en annan stadsplan som tillät att de låg här och de användes för att gå på och av från Paddanbåtarna. Senare kom själva restaurangdelen att byggas till ovanpå.

För de nya ägarna till den nuvarande vietnamesiska restaurangen Floating Saigon finns egentligen bara två alternativ. Att ge upp och inse att pråmarna trots allt har gjort sitt. Eller att göra ett sista försök och laga pråmarna och hoppas på att det blir riktigt bra renoverat den här gången. Och om båten kommer kantra igen, får framtiden utvisa.

– Vi hoppas att den efter lagning, kan ligga här i 50 år till, säger Johan Hagsgård, bygglovschef vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Ägarna till Floating Saigon säger till SVT Nyheter Väst via sin konsult Velizar Maksimovic att: ”Vi ska och kommer att lyckas med att starta restaurangen igen”

Öppning av restaurangen beräknas ske till våren 2022.

1982 – Åtta Glas

2006 – Pir 31

2011 – Styrbord Babord

2016 – La Sombrita

2021 – Floating Saigon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer