Clas Hallström råkade ut för kreditkortsbedragare tidigare i vintras. Foto: Privat/TT

Bedragare beställde kreditkort i Clas namn och stal dem

Publicerad

Tidigare i år gjorde Clas Hallström i Lindome en otrevlig upptäckt. Någon eller några hade beställt två kreditkort i hans namn och därefter stulit både kort och kod ur brevlådan.

– Det räckte med att de hade mitt personnummer för att de skulle kunna göra det här. Det kändes som att någon trängt sig in på mitt privata revir, säger Clas Hallström.

I början av januari fick Clas Hallström brev om att två kreditbolag gjort en kreditupplysning på honom. Några dagar senare fick han ett papper där han ombads signera sitt kort till ett av kreditkortsbolagen.

– Jag kontaktade dem och sa att jag inte beställt något kort. Då sa de åt mig att polisanmäla för att någon annan måste beställt i mitt namn, berättar han.

Stal dem ur brevlådan

Veckan efter ringde det andra kreditkortsbolagets säkerhetsavdelning och frågade om han använt sitt kort på en restaurang och en butik. Återigen fick Clas Hallström berätta att han inte beställt något kort.

– Då fattade de också att någon antagligen beställt i mitt namn. När jag berättade att jag hade olåst brevlåda misstänkte de hur det hade gått tilll.

Han berättar att någon beställt korten i hans namn och därefter tagit dem ur brevlådan.

– De måste ju ha kollat i brevlådan några gånger för koderna kommer ju i olika försändelser. Jag blev lite ställd och kände mig lite kränkt. Jag var hemma hela veckan då det borde ha ägt rum. Det måste hänt mitt framför ögonen på mig.

”Svårt att skydda sig”

Enligt Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen på polisen i region Väst är detta inte ett ovanligt brott att utsättas för.

– Det är svårt att skydda sig från en sådan här händelse som privatperson. Om du inte själv har beställt posten undrar du ju inte var den är när den försvunnit, säger han och uppmanar allmänheten till att skaffa en brevlåda med lås.

Magnus Lindegren tycker att det vore bra om kreditkortsbolagen istället skickade ut oaktiverade kort som kunden själv kan låsa upp med sitt bank-id – något som bedragaren inte har tillgång till.

– Då har inte kortet och koden något värde för bedragaren. Det är också bra att beställa en elektronisk brevlåda där du får dina kreditupplysningar. Då får du i alla fall en pling om du inte själv förorsakat kreditupplysningen.

Clas Hallström bytte direkt ut sin brevlåda mot en med lås på efter händelsen.

– Den går väl också att bryta upp men då syns det i alla fall att det varit någon där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer