Kvinnan ska ha fått pengarna via swish men sedan aldrig levererat utlovade böcker. Foto: TT

Bedragerska lurade studenter på pengar

Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern åtalas för att ha lurat studenter att betala för kurslitteratur som hon sedan aldrig levererat. Hon använde sig av en andrahandssajt för böcker.

Kvinnan från Göteborg misstänks för ringa bedrägeri efter att ha lurat fem studenter att betala för böcker som hon sedan aldrig skickat. Kvinnan ska då har fått drygt 1 200 kronor swishat till sig.

Viss systematik

Två av fallen hade passerat preskriptionstiden, men tre av dem har lett till åtal vid Göteborgs tingsrätt.

– Jag tycker det är stark bevisning, att det är flera fall kan tala för viss systematik, säger assistentåklagare Anna Larsson.

Kvinnan förnekar brott och i förhör med polisen skyller hon bland annat på strul med posthanteringen, som en anledning till att böckerna aldrig kommit fram.

Försökt få bort henne från sajten

I en mejlkonversation som en av de lurade studenterna haft med andrahandssajten för böcker som kvinnan använt sig av, framkommer det att de haft problem med kvinnan tidigare.

En representant för sajten skriver att de försökt få bort henne från sidan vid flera tillfällen och att hon varit mer aktiv tidigare.

Det har också hänt att hon betalt tillbaks pengar när hon hört att lurade kunder sagt att de tänker polisanmäla henne.

De tre bedrägerierna som kvinnan åtalas för ska ha skett i augusti och september 2017.

Berit, 80, lurades av ”vänliga” bedragerskan – efter maratonsamtal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer