SVT arkiv Plikta Göteborg Foto: SVT arkiv Plikta Göteborg

Personal vid lekplatser i Göteborg kan dras in

Uppdaterad
Publicerad

I budgetförslaget från Alliansen får Park- och naturnämnden i uppdrag att avveckla bemanningen vid Göteborgs lekplatser. Det skulle innebära att personalen förlorar sina tjänster och att lekparkerna blir obemannade.
– Ett sorgligt förslag, där man inte har en aning vad parklekar betyder för till exempel Hammarkullen, säger Anna Börjesson Schönbeck, fritidspedagog.

– Det här är ett beslut som går åt fel håll, säger Anna Börjesson Schönbeck, fritidspedagog. Vi kan ha upp till 300 barn och ungdomar här en sommardag och för många trångbodda familjer så är parkleken en stor tillgång.

Det är totalt fem parklekar som berörs av förslaget, Hammarkullen i Angered, Plikta i Slottsskogen, Positivparken i Frölunda, Bygglekplatsen på Hisingen och Skateparken vid Bergakungen. Totalt är det minst åtta tjänster som berörs. Personalen som bemannar parkerna ansvarar för att låna ut saker och som fritidspedagoger leder de aktiviteterna.

– Det är klart att både barn och föräldrar undrar och är oroliga. Många är engagerade i frågan och kommer att kämpa för att pedagogerna får vara kvar på parklekarna, säger Anna Börjesson Schönbeck.

Budgetarbetet för Göteborgs kommun är uppskjutet och kommunfullmäktiges ordförande har kallat till ett extrainsatt kommunfullmäktige den 13 november.

Nadja Maoued och Anna Börjesson Schönbeck, fritidspedagoger på parkleken i Hammarkullen. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.