• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och följ med tiken Beretta tillsammans med husse och matte på skogspromenad. Foto: SVT/ Elin Johansson

Beretta från Dals-Ed är årets jakthund

Publicerad

Beretta från Dals-Ed är femårig bassethund och hon har en imponerande meritlista trots sina unga hundår. I år har hon blivit utsedd till årets jakthund på jaktgalan.

– Det känns jättekul såklart. När man är med vill man ju vinna, det känns fantastiskt att lyckas med detta, säger Anders Johannesson, husse.

Tiken Beretta kommer att starta hösten med sitt tredje raka SM. På meritlistan finns bland annat en fjärdeplats på småhunds-SM 2021. Nu i år har hon blivit utsedd till årets jakthund vid jaktgalan.

– Hon har det medfött och har fantastiska egenskaper som kommer från uppfödaren. Det har vi haft turen att kunna förvalta på ett bra sätt.

Bakgrunden till hennes framgångar är bland annat träning redan som valp.

– När hon var liten tränade vi framförallt samarbete, men också inkallning, så att vi kan styra henne och vissla in henne om det skulle behövas.

Det var i mitten på mars i år som galan arrangerades i Järvås och vinnaren utsågs efter en internetomröstning. Det är bland annat en svensk jakttidning och svenska kennelklubben som arrangerar jaktgalan.

Starta klippet för att höra husse Anders berätta vad tiken Beretta helst jagar under jaktsäsongen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.