I klippet hör du Bergsjöbornas sorg om att förlora områdets viktigaste mötesplats. Foto: Oscar Barragan/SVT

Bergsjöbor i protest mot förskolebygge

Publicerad

Bergsjön i östra Göteborg ska få en helt ny förskola, men det sker enligt invånarna på bekostnad av en av områdets viktigaste mötesplatser.

– Det samlas hundratals människor här på kvällarna, den här kullen är helig för de boende här ute, säger Sara Kjellin.

Redan 2017 vann planen om att bygga över 300 bostäder och en tillhörande förskola på Merkuriusgatan i Bergsjön laga kraft. Men att den nya förskolan skulle förstöra innergården till de befintliga husen var något som de boende inte förstod av de ritningar de sett.

– Vi trodde att dagiset som redan ligger här skulle rivas och byggas om, inte att man skulle bygga det nya på sämsta tänkbara plats, säger Sara Kjelling, en av de boende på Merkuriusgatan.

Sara Kjelling, Catarina Petersson och flera andra i bostadsområdet menar att kommunen medvetet inte informerat om den nya förskolans placering innan detaljplanen för den nya förskolan vunnit laga kraft.

– Det fanns ingen information överhuvudtaget. Om de skulle haft med det skulle folk ha protesterat tidigare, säger Sara Kjelling.

Kommunen: ”Har inte mörkat någonting”

Men Göteborgs stad menar att man följt de rutiner som finns för att informera invånarna på Merkuriusgatan om bostäderna och den nya förskolans placering.

– Vi har inte på något sätt mörkat det, utan den har varit med hela tiden och syns i de handlingar som varit ute, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

Har överklagats till mark- och miljödomstolen

De boende har överklagat bygglovet flera gånger, först till Länsstyrelsen och nu till mark- och miljödomstolen. Men trots det sätts nu första spaden i marken.

– Jag bedömer att bygglovet följer detaljplanen. Men kommer mark- och miljödomstolen fram till att den inte gör det riskerar vi vite och måste såklart återställa, säger Henrik Kant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.