Här lämnar de över över 4 000 namnlistor. Foto: Privat

Skolan i Ucklum i Stenungsund läggs ner – trots stora protester

Uppdaterad
Publicerad

I oktober blir det folkomröstning om skolan i Ucklum i Stenungsunds kommun. Men efter en lång debatt i kommunfullmäktige under torsdagskvällen kom beslutet – skolan läggs ned.

Ucklumskolan, som ligger cirka en mil öster om Stenungsund, har funnits sedan 50-talet. Nu kommer skolans eleverna att bussas till kommunens centralort.

Skolan har hotats av nedläggning flera gånger. 2019 beslutades att skolan skulle vara kvar om elevantalet överstiger 40. Nu är det 61 elever, till hösten 56. Men S och M som stod bakom förslaget menar att det inte finns ekonomiska förutsättningar för att driva skolan.

– Man måste kunna bedriva en bra verksamhet. När det rör sig om 56 elever så är det inte möjligt, sa Olof Lundberg (S) som är kommunstyrelsens ordförande från talarstolen.

Väcker upprörda känslor

Något som ifrågasattes av flera oppositionspolitiker och varför man inte avvaktade underskrifterna från Ucklumborna.

– Varför vill ni inte invänta en demokratisk process och folkomröstningen? frågade Nedžad Deumic (KD) oppositionsråd under debatten.

Kommunfullmäktige i Stenungsund beslutade med 27 röster mot 22 att Ucklumskolan ska läggas ner.

Utanför kommunhuset demonstrerade föräldrar till barn på skolan och nedstängningen har väckt mycket upprörda känslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.