Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hampus Magnusson (M) och Marie Brynolfsson (V) står på var sin sida av beslutat att göteborgsanställda inte behöver följa en eventuell anmälningsplikt mot papperslösa. Foto: SVT / Magnus Dennert

Unikt beslut: Göteborgs kommunanställda behöver inte anmäla papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Som första kommun i landet fattade det rödgröna styret i Göteborg beslut om att anställda av staden inte kommer att riskera jobbet om de bryter mot en eventuell ny lag om ange papperslösa.

– Det är oerhört oseriöst och anmärkningsvärt, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.

Regeringen utreder införandet av en plikt för offentligt anställda om att den som är offentligt anställd kan bli skyldig att berätta för Migrationsverket och polisen om de träffar personer som är i Sverige utan tillstånd. Lagen har varit omstridd och kritiserad, trots att den ska utredas och ännu inte finns.

Flera kommuner och regioner har protesterat men på kommunstyrelsens sammanträde i Göteborg tog styret på onsdagen frågan ett steg längre och fattade beslut om att ”Göteborgs stad inte kommer delta” i lagen.

”Signal till regeringen”

Bakom yrkandet står den rödgröna ledningen i Göteborg och de får även stöd av Centerpartiet.

– Det är viktigt att vi som en av Sveriges största offentliga arbetsgivare skickar en tydlig signal till regeringen om vad vi tycker om deras förslag, säger kommunalrådet Marie Brynolfsson (V).

”Uppmanar till lagbrott”

Övriga oppositionen i staden var kritisk till beslutet och menade att det skickar fel signaler till de som bor i Göteborg.

– De rödgröna uppmanar till att bryta mot lagen, säger Hampus Magnusson (M).

Vänsterpartiet och andra kritiker av en eventuell lag menar att lagen riskerar att bryta mot barnkonventionen?

– Den här lagen finns i många EU-länder och där följer man konventionen, självklart ska vi göra det också, säger Hampus Magnusson.

Vad är anmälningsplikt för offentligt anställda?

Regeringen ger nu en redan pågående utredning i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälnings- eller informationsplikten. Undantag från den kan bli aktuella, till exempel inom sjukvården.

Ett delbetänkande ska presenteras i januari och slutbetänkandet i september nästa år.

Källa: Regeringskansliet, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.