Lisa Holms mördare, Nerijus Bilevicius, får avtjäna livstidsstraff i Litauen. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Lisa Holms mördare får livstid i Litauen

Uppdaterad
Publicerad

Den litauiska domstolen dömer Nerijus Bilevicius till livstid i fängelse. Mordet är ”ytterst grymt”, och gör att han kan dömas till längre straff än normalt.

Mordet på Lisa Holm, 17, skakade hela Sverige sommaren 2015. Lisa Holm försvann efter ett arbetspass på ett kafe i Blomberg på Kinnekulle. Polisen sökte efter henne i fem dagar och jakten som följdes i detalj av medierna engagerade ett helt folk.

Till slut hittades hon död i ett klädskåp med ett snöre runt halsen. Två litauiska bröder och den äldre broderns fru greps, men bara en åtalades – Nerijus Bilevicius.

Mordet på Lisa Holm

Även den efterföljande rättegången fick stor uppmärksamhet och väckte starka känslor. Nerijus Bilevicius nekade hela tiden till brott, men dömdes till livstids fängelse.

LÄS MER: ”Viktigt att han inte kommer lindrigt undan”

Fick straffet sänkt

Nerijus Bilevicius har bett att få avtjäna sitt straff i Litauen, och fick först straffet sänkt till 15 år i en distriktsdomstol i landet., vilket är ett normalt straff för mord i Litauen. Domen överklagades dock, och nu höjs alltså straffet till livstid, samma straff som han dömts till i Sverige.

LÄS MER: Mordet på Lisa Holm – detta har hänt

I den litauiska domen står att det rör sig om ”ett ytterst grymt mord av ett hjälplöst offer”, vilket innebär att han kan dömas till mer än 15 år i fängelse.

Domen kan inte överklagas.

Kriminalvården granskar domen

Kriminalvården kommer nu att granska domen och slutgiltigt besluta om Bilevicius ska föras över till Litauen eller inte.

– Vi behöver läsa igenom det formella beskedet ordentligt, för att se om det kan finnas något skäl att häva överföringen, säger Per Henrik Hedbrant, tf sektionschef vid Kriminalvårdens rättsenhet.

– Men om vi kommer fram till att den ska fortgå ska den dömde transporteras inom 30 dagar.

Har försökt lägga det bakom sig

Lena Svedung, som driver kaféet där Lisa Holm arbetade, tycker att det är bra att domen blir densamma i Litauen som i Sverige.

– Det är klart att han ska ha livstid, säger hon, och tillägger att man på kaféet har försökt lägga det här bakom sig.

– Hela den här processen var så oerhört långdragen innan han ens blev dömd, så när domen kom så kände man att man kunde andas ut. Men det är klart att det ändå rör upp en massa saker runtomkring. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet