Foto: SVT

Beslut: Äldre brodern omhäktas

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen beslutade åklagaren att den yngre av de två mordmisstänkta bröderna ska släppas. Den äldre omhäktas.

Det har nu gått exakt två veckor sedan Skaraborgs tingsrätt i Skövde häktade bröderna på sannolika skäl misstänkta för mord.

På tisdagen beslutade Skaraborgs tingsrätt att den äldre brodern ska vara fortsatt häktad på sannolika skäl misstänkt för mord den 7-12 juni i Blomberg.

Mordet på Lisa Holm

– Utredningen som bedrivits intensivt under två veckor har gjort att misstankarna mot den äldre stärkts. Framför allt är det teknisk bevisning som gör att misstankarna stärkts, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm till SVT Nyheter.

Tingsrätten gick med på åklagarens begäran att förlänga häktningen av 35-åringen fram tilll 28 juli.

Förnekar allt

Han förnekar fortfarande all inblandning.

– Min klient hävdar att han är oskyldig, och då är beslutet inte bra, så klart. Han förnekar ju helt inblandning i det här brottet. Han blir förstås förtvivlad att behöva sitta frihetsberövad, säger mannens advokat Inger Rönnbäck till TT.

Beslutet kom efter nära två timmar av förhandling och överläggning. Några fler detaljer kring den tekniska bevisningen har inte offentliggjorts.

– Jag har en bild av hur det hela kan ha gått till men det återstår flera pusselbitar. Vi har tagit ytterligare ett steg i utredningsarbetet och då hamnar vi i det här läget, säger Lars-Göran Wennerholm, till TT.

”Inte dött en naturlig död”

Vilken typ av teknisk bevisning det handlar om vill åklagaren inte gå in på. Inte heller om de närmare omständigheterna kring exakt var, när och hur Lisa Holm mördades.

– Vi har ett preliminärt obduktionsprotokoll som visar att hon inte dött en naturlig död. Mer vill jag inte säga om det.

Det är teknisk bevisning som har stärkt misstankarna mot den äldre, 35-årige, brodern — och samtidigt försvagat misstankarna mot den yngre 31-åringen.

I förmiddags meddelade åklagaren att han ska släppas fri.

– När man tittar på utredningen från en helhetsbedömning anser jag att misstankarna mot den yngre försvagats. Men jag har inte lagt ner förundersökningen mot honom. Viss misstanke kvarstår men det handlar inte längre om sannolika skäl, säger Lars-Göran Wennerholm.

”Glad och lättad”

Den yngre mannens advokat, Thomas Ört, säger till SVT Nyheter att hans klient är lättad över dagens besked.

– Han är naturligtvis glad och lättad över att ha blivit satt på fri fot, säger han.

– Det var det här vi hade hoppats på så det är glädjande nyheter.

Det var den 7 juni som Lisa Holm försvann efter att ha arbetat på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle. Inte långt därifrån påträffades hon död 12 juni.

Detta har hänt:

Söndag 7 juni: 17-åriga Lisa Holm stänger kaféet i byn Blomberg på Kinnekulle och sms:ar till föräldrarna att hon är på väg hem på sin moped. När hon inte kommit hem åker en av föräldrarna till kaféet och hittar mopeden parkerad med nycklarna i. Försvinnandet anmäls till polisen.

Måndag 8 juni: Polisen klassar fallet som särskild händelse. En handske hittas i ladan mittemot kaféet.

Tisdag 9 juni: Polisen går ut med namn och bild på flickan. Delar av en mobiltelefon hittas.

Onsdag 10 juni: Brottsrubriceringen uppgraderas från olaga frihetsberövande till människorov. Missing people sätts in i sökarbetet. Flera föremål som tillhör Lisa Holm hittas.

Torsdag 11 juni: Polisen har fått in 700 tips och har genomfört ett hundratal förhör.

Fredag 12 juni: Ytterligare fynd görs. Tre personer, två män och en kvinna, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.

Lördag 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls natten till lördag. Två är misstänkta för mord och en för grovt skyddande av brottsling.

Söndag 14 juni: Fullsatt i Sankta Helena kyrka i Skövde när det hålls minnesgudstjänst för Lisa Holm.

Måndag 15 juni: Högen av blommor, ljus och hälsningar växer utanför kaféet. En av de misstänktas advokat hoppar av målet efter anmälan om jäv.

Tisdag 16 juni: De båda männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Tisdag 23 juni: Den äldre av de båda bröderna, som överklagat häktningsbeslutet, blir kvar i häktet, efter beslut i Göta hovrätt. Kvinnan släpps.

Tisdag 30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre mannen och åklagaren begär honom omhäktad.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet