Beslutet om nedläggningen av tre byskolor i Lilla Edet återsänds till kommunfullmäktige Foto: SVT/TT

Beslut om hotade byskolor måste tas i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att tre bygdeskolor i Lilla Edet skall läggas ned måste tas i i fullmäktige. Det står klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt.

Allt tog fart när utbildningsnämnden i Lilla Edet i mars förra året beslutade att lägga ner de tre bygdeskolorna Hjärtum, Nygård och Västerlanda.

Till höstterminen 2016 var det tänkt att skolorna skall stå tomma. Det arbetet är i full gång, men har ifrågasatts av oppositionen.

Tre olika överklagande

Oppositionen menade att beslutet borde tagits i Kommunfullmäktige. De överklagade därför till Förvaltningsdomstolen som höll med.

Majoriteten svarade med att överklaga till nästa instans – Kammardomstolen. För några veckor sedan kom de med beskedet att de inte kommer att pröva frågan.

Trots dessa två avslag valde ändå majoriteten i kommunen att gå ytterligare ett steg och överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

Enligt utbildningsnämndens ordförande, Leif Håkansson (S) fanns det två orsaker. Dels att man ville ta frågan till vägs ände, om man har gjort rätt eller inte. Men också för att rättsläget ändrats sedan förvaltningsrätten tog sitt första beslut i frågan i december.

Slutgiltigt besked

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt och de tänker inte låta Kammardomstolen pröva frågan. Det innebär att att Förvaltningsdomstolens beslut vunnit laga kraft och beslutet om de tre skolornas vara eller icke kommer hamna på kommunfullmäktiges bord i höst.

–  Vi hade hoppats på ett annat beslut, men vi har inte blivit bönhörda. Jag gillar inte beslutet men det är som det är, så nu kommer den att behandlas i fullmäktige, säger Leif Håkansson (S) utbildningsnämndens ordförande.

Nedläggningen av tre byskolor i Lilla Edet överklagas. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer