Lilla Römosseskola ligger i Rannebergen Foto: SVT

Beslutet att stänga Römosseskolorna överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Römosseskolorna överklagar nu skolinspektionens beslut av att stänga de tre skolorna i Göteborg.

Det var i oktober i år som skolinspektionen tog beslutet att de tre Römosseskolorna i Göteborg skulle stängas. Återkallandet gjordes enligt Skolinspektionen på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen. Skolorna kommer att behöva stänga från och med den 19 november. Under fredagen lämnade ledningen in sin överklagan mot stängningen. Cirka 600 elever berörs av beslutet.

Barnens bästa

Skolornas huvudman, Föreningen Framstegsskolan, hävdar i en överklagan att Skolinspektionen inte tagit hänsyn till barnens bästa, vilket det menar inspektionen är skyldig att göra enligt Barnkonventionen, som numera är svensk lag.

De skriver vidare att förlusten av de pengar som de två personerna förskingrat inte drabbat eleverna. Det ska istället handla om pengar som sparats ihop under 20 år utan vinstutdelning och som tillkommit genom lyckade fastighetsaffärer.

Kräver inhibition

I sin inlaga begär styrelsen att Förvaltningsrätten undanröjer Skolinspektionens beslut att stänga skolorna. Dessutom begär de inhibition av Skolinspektionens beslut, vilket skulle innebära att kravet att skolans ska stängas inte ska behöva genomföras förrän prövningen av ärendet är avslutat.

Römosseskolorna, som har en muslimsk inriktning, har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen och religiös påverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.