Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Beslutet: Därför ska sex vargar skjutas i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Landets länsstyrelser har beslutat om licensjakt på sex vargar i reviret Ripelången i Västra Götaland i vinter. Reviret ligger i ett av landets mest vargtäta område och enligt den senaste inventeringen det ingen genetiskt viktig varg i området.

I klippet hör du rovdjurshandläggaren om hoten mot tamdjur

Jaktområdet ligger till största delen i Herrljunga och Falköpings kommuner, men sträcker sig även in i Vara och Ulricehamns kommuner

Över hela landet omfattas totalt 36 vargar av licensjakten under 2024 fördelat på sex revir.

De berörda länsstyrelserna anser att det är en ”begränsad mängd” och ett ”rimligt uttag” sett till hur stor vargpopulationen är och hur den växt.

Licensjakten omfattar totalt sex revir, i vilka sex vargar var får skjutas.

De sex reviren är: Gryten i Södermanland, Tjunken i Värmland, Venabäcken i Västmanland, Ripelången i Västra Götaland samt Tångeråsa och Villingsberg i Örebro län.

Vargjakten startar den 2 januari och pågår som längst till och med den 15 februari.

Det finns 450 vargar i Sverige, enligt Naturvårdsverkets senaste räkning. Under årets licensjakt, som avslutades i februari, sköts 57 vargar.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.