På Fågelcentralen utanför Kungälv tar man emot sillgrisslor som behöver rehabiliteras. Foto: Gustav Stjernkvist

Stor ökning av svältande sillgrisslor i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att man ibland måste hjälpa utmattade sillgrisslor som tagit sig upp på land under höstsäsongen. Men i år har antalet sillgrisslor som dött på land eller som behöver hjälp ökat markant i jämförelse med ett vanligt år.

– Dels har det att göra med utfisket av rovfisk, men jag vill påstå att förhöjda vattentempereaturer är den viktigaste anledningen, säger Jan Uddén, biolog på Bohusläns museum.

Fågelcentralen utanför Kungälv är ett av de ställen som varje år tar emot magra och utmattade sillgrislsor. Framför allt under hösten när det ofta blåser hårda vindar på nordatlanten där sillgrisslorna häckar. Ett vanligt år brukar man rehabilitera runt tio fåglar. I år har man redan fått ta emot 30 stycken.

– De hittar ingen fisk och de är väldigt hungriga, så de får komma hit och vila upp sig, äta sill och bada, berättar Elisabeth Sjöström, viltrehabiliterare på Fågelcentralen.

Varmare vatten och mindre mat

Varför det är så många sillgrisslor behöver hjälp just i år, är oklart. Enligt Jan Uddén, biolog på Bohusläns museum, är det troligt att det främst har att göra med höjda vattentemperaturer.

– De planktonarter som gynnas av varmvatten, innehåller förmodligen inte lika mycket fett, eller fettsyror. Det gör då att när småfisk äter dem går de inte upp i vikt och när fåglarna sen ska äta fiskarna så blir det samma för dem. De äter alltså utmagrad fisk, säger Jan Uddén.

Hör honom berätta mer och se sillgrisslorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.