Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg rasområdet ut dagen efter, söndagen den 24 september. Foto: Mikael Berglund

Flera nyfikna besöker skredområdet – förstärkt med väktare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under natten haft hjälp av väktare för att hålla människor borta  från området kring den kollapsade E6. Även kravallstaket har satts upp.

– Det finns fortfarande osäkerheter om hur rasrisken ser ut, säger Pia Wignell, polisinsatschef på platsen.

Under natten till söndag har flera personer tagit sig till avspärrningarna vid rasmassorna. Polisen har kontrollerat personerna, som ska ha varit nyfikna ungdomar, men ingen har rapporterats för brott. Kravallstaket och avspärrningsband från polisen spärrar av ett stort område runt skredet utanför Stenungsund. Förhoppningen är att det ska hålla borta nyfikna.

– Det är bekymmersamt att många försöker ta sig innanför avspärrningarna. Det kan vara farligt att röra sig där inne, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på Statens geotekniska institut (SGI).

Risken inte över

SGI har personal på plats som stöttar räddningstjänsten med expertkunskap om skred och geoteknik.

– Vi tittar på saker som hur stort det avspärrade området ska vara, var räddningstjänstpersonal ska ta sig in, vilka säkra delar det finns och var man har fast mark, säger HannaSofie Pedersen.

Än är inte risken för nya skred över. Men det kommer med största sannolikhet i så fall röra sig om mindre varianter.

– Avspärrningarna är tilltagna så att det också täcker in om det kommer mindre skred. Det brukar inte vara så dramatiskt, säger HannaSofie Pedersen.

Flera byggnader innanför avspärrningarna ska vara påverkade.

– Taket har fallit in på någon byggnad och en annan har flutit med i leran. Men de ligger inte helt begravda i lera. I hamburgerrestaurangen har det tryckts in jordmassor på baksidan. Det är en helt otrolig tur i oturen att det hände på natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.