Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Med de resurser och lokaler vi har till förfogande vet jag inte hur vi hade kunnat göra det här annorlunda, det är för att trygga alla grupper i biblioteket, säger enhetschefen Emma Makkonen. Foto: Jesper Johansson/SVT

Kortedala bibliotek portade elever – då försvann problemen: ”Kastade böcker på personal”

Publicerad

Ungdomar som kastar böcker på personal och spelar fotboll inomhus – nu har Kortedala bibliotek portat högstadieelever från sina lokaler under skoltid.

– Det har skapat en förståelse mellan oss och eleverna, säger Emma Makkonen, enhetschef på Kortedala bibliotek.

I entrén till biblioteket på Kortedala torg i Göteborg möts besökare numera av en skylt: ”Inga elever i biblioteket under skoltid”. Anledningen är att biblioteket hade en ansträngd situation med stökiga högstadieelever som vistades i lokalerna.

– Vi hade utåtagerande elever, fotbollsspelande inomhus och det kastades böcker på varandra och på personal, säger Emma Makkonen.

– Vi såg att barnfamiljer och mellanstadieelever försvann när högstadieeleverna kom in. Det gjorde att vi fick sätta in förebyggande åtgärder för att trygga miljön för alla grupper i biblioteket, fortsätter hon.

Förbudet som biblioteket införde tidigare i januari innefattar att alla elever från årskurs 6 och uppåt är portade från att komma in under skoltid. Om de inte har sällskap av en lärare eller annan personal från skolan.

– Vi tror att det är bättre för eleverna och skolan ifall eleverna faktiskt är i skolan, där de ska vara. Även att det finns några vuxna som har eleverna under uppsikt så att de inte hamnar i problem, säger Emma Makkonen.

Märkt att det blivit lugnare

Sedan förbudsskylten dök upp tidigare i vintras har man märkt av en lugnare och tryggare biblioteksmiljö i Kortedala.

– Framförallt har det skapat en förståelse mellan oss och eleverna, och det har inte varit några upprörda argumentationer över det.

Enhetschefen Emma Makkonen menar dock att det finns vissa kryphål i förbudet.

– Kommer det in enstaka lugna elever får de givetvis komma in och plugga, men det är grupperna och rastlokalshänget som vi försöker att arbeta bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.