Foto: Åmåls kommun

Bibliotek stänger tidigare efter hot och skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsgäng hotar personalen och begår skadegörelse på Åmåls bibliotek. Nu väljer man att hålla stängt under kvällstid.

Det är enligt personalen efter åratal av stök och problem som man nu har tvingats till det drastiska beslutet att stänga biblioteket kvällstid, vilket NWT är först med att rapportera om.

– Vi har testat allt, vi har haft regelbunden kontakt med polisen, vi har haft väktare på plats och vi har gjort orosanmälningar. Men nu är arbetsmiljöproblemet för stort, säger Katharina Saltberg, verksamhetsansvarig på biblioteket.

Det som har hänt är att mindre grupper av ungdomar, ofta 4-5 stycken åt gången, har uppehållt sig på biblioteket under kvällarna. Ungdomarna har varit stökiga, gapiga och ibland till och med hotfulla.

– Bland annat har vissa personer måttat sparkar mot personalen, som tur är utan att träffa, säger Katharina Saltberg.

Har blivit en samlingsplats

Det ska även ha skett stölder i konsthallen som ligger i anslutning till biblioteket och olika typer av skadegörelser.

– Problemen har pågått så länge att vi inte orkar längre, säger Katharina Saltberg.

Enligt Saltberg har biblioteket blivit en samlingspunkt för vissa ungdomar som kommer in och vill ladda sina mobiler. I samband med det hänger ungdomarna kvar och det är då det uppstår stökiga situationer.

Att man har haft väktare på plats har inte hjälpt. Polisen ska heller inte ha haft tillräckliga resurser för att ha någon större närvaro på biblioteket.

Då problemen varit som störst sena eftermiddagar och kvällar väljer man nu att stänga klockan 17 istället för 19 vilket är det normala.

De förändrade öppettiderna kommer att gälla fram till semestrarna då man ändå brukar dra ner på öppettiderna.

– Sedan får vi se. Vi tar ett nytt beslut efter sommaren, säger Katharina Saltberg som beskriver hela situationen som mycket olycklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.