Foto: Göteborg energi

Big Glenn försvinner – tekniken kostade 80 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftverket Big Glenn i Göteborg håller nu på att monteras ner. Vindkraftstekniken kostade 80 miljoner kronor, men är ett misslyckande.

Big Glenn i Göteborg i Göteborg försvinner. Vindkraftverket var en gång Sveriges största med en maxhöjd på 145 meter. Nu efter sju år med en misslyckad teknik så försvinner det för gott.

– De första tre åren så hade vi acceptabel drift, men nu de sista tre åren så har det varit mycket stillestånd, säger Christofer Åslund, enhetschef för systemutveckling på Göteborg Energi.

En misslyckad satsning

2011 byggdes Big Glenn på Risholmen på Hisingen i Göteborg genom ett samarbete mellan många aktörer, främst General electric och Chalmers. Samarbetet skulle ge vindkraftsforskningen en skjuts framåt.

– Först och främst så hade vi förväntat oss att vindkraftverket skulle ha producerat enligt beräknat och det har det inte gjort, säger Christofer Åslund.

Vems fel är det att verket inte har fungerat?

– Det är ju leverantören av vindkraftverket som har haft ansvaret för driftfunktionen.

Tekniken bakom kraftverket höll inte måttet. En teknik som kostade 80 miljoner kronor.

Har det här varit en bra satsning?

– Med facit i hand så kan vi inte konstatera det, nej.

Fler satsningar på vindkraft

På Chalmers har man noga följt vindkraftsutvecklingen under åren. 20 miljarder ska investeras de kommande två-tre åren i vindkraft i Sverige. I det ser universitetet en bättre möjlighet för tekniken, men ser gärna också ett politiskt stöd för en nysatsning i Göteborg.

– Jag skulle önska att Göteborg kommun tog ett starkare grepp om att hamnen och energibolaget tillsammans gjorde en positiv satsning mot vindkraft. För hamnen ser inte vindkraft som något positivt, utan ser det som ett hinder i sin värld, säger Ola Carlson, professor i elkraftsteknik på Chalmers.

Big Glenn och övriga mindre vindkraftverk försvinner nu nästan helt från Risholmen. Endast ett vindkraftverk står kvar. Markägarna har andra planer för området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.