Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Bil med 9-årig passagerare körde ner i vattnet utanför Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

En bil körde under torsdagskvällen ned i vattnet vid ett färjeläge strax utanför Uddevalla. I bilen fanns en vuxen man tillsammans med en nioårig pojke. Efter ett omfattande räddningspådrag kunde mannen föras till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Det var vid 22-tiden som larmet kom in, en bil hade enligt Sjö- och flygräddningscentralen kört igenom bommarna och ner i vattnet vid ett färjeläge i Bokenäs, utanför Uddevalla.

Larmet har enligt polisen kommit från en person på platsen som förvisso inte sett något av själva händelsen, utan kom till färjeläget när han hörde en pojke skrika efter hjälp.

– Pojken stod ju där vid kajkanten och skrek. Sedan när den här andre personen kommer fram och tittar ner i vattnen så ligger där en bil som håller på att sjunka, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

”Riktigt hjältedåd”

Bredvid bilen, i det iskalla februarivattnet, låg en vuxen man i 50-årsåldern som inte kunde ta sig upp, enligt polisen.

– Den här allmänheten (hjälpande personen, reds. anm.) hoppade då i och lyckades dra upp mannen i vattnet. Det är ett riktigt hjältedåd.

Pojken ska således ha lyckats simma in till land för egen maskin, och mår efter omständigheterna bra. Efter att ha fått värma sig inne i en ambulans tillbringar han natten i sitt hem.

Mannen i 50-årsåldern fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.

– Han har avlidit på sjukhuset. Anhöriga är underrättade, säger Joakim Hansson på fredagsmorgonen.

”Ingen aning om varför”

Enligt Joakim Hansson har dykare varit nere i vattnet och gjort en första undersökning på plats. Ingen ytterligare person, utöver den medelålders mannen och den nioårige pojken, ska ha varit inblandade i händelsen.

– Bilen kommer att tas i beslag och bärgas. Men vi har ingen aning om varför han kört ner i vattnet i nuläget, personen som dök i här för att rädda hade ju inte sett själva händelsen heller, säger Joakim Hansson.

Enligt polisens presstalesperson, Stefan Gustafsson, tyder det mesta på att det som inträffat var en olyckshändelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.