En trafikant hävdar att hon och flera andra fick sina bilar skadade när de passerade ett vägarbete på väg 40 mellan Borås och Bollebygd. Till vänster stenskott som repat lacken och till höger asfalt som fastnat på däcket. Foto: Läsarbild

Bilister rasar mot vägarbete utanför Borås – grus orsakade omfattande bilskador: ”Som en hagelstorm”

Uppdaterad
Publicerad

Ett större antal bilar ska ha drabbats av omfattande stenskott på riksväg 40 mellan Bollebygd och Borås under torsdagsmorgonen.
– Jag är så jäkla förbannad, säger en bilist till SVT Nyheter Väst.

Det var under torsdagsmorgonen som en kvinna körde ut på riksväg 40 i höjd med Bollebygd. Under natten har vägarbeten pågått. På vägen, som normalt har 100 eller 110 som hastighetsbegränsning, var 70-skyltar uppsatta, även skyltar som varnade för stenskott.

– Men när man väl var ute på vägen var det ju försent, vägen var full av grus och det var som att köra in i en hagelstorm, det smattrade i vindrutan, säger kvinnan som vill vara anonym.

Enligt henne körde hon enligt anvisningen i 70 km/h och det var tydligt att andra bilister också körde ”sakta”.

– Men vägen borde ha varit avstängd eller haft en begränsning på max 30 kilometer i timmen, säger hon.

Många drabbade

Innan hon kom fram till Borås ska hon ha sett minst 5-6 bilister som stannat vid avfarter och som stod där och inspekterade sina bilar.

– Och när jag kom till jobbet fick jag en chock när jag tittade på min bil. Det var små stenskott i hela vindrutan och även lacken på motorhuven var förstörd. Jag kommer att få byta både vindruta och lacka om bilen, hävdar hon.

Enligt kvinnan var det två arbetskamrater som också hade kört på vägen – och som hade drabbats av exakt samma sak.

Trafikverkets projektledare är väl medveten om problemet.

– Vi har fått många samtal till vår kundtjänst. Vi har stora problem här, säger Fred Larsson, projektledare vid Trafikverket region väst.

Enligt Larsson är det ett underhållsarbete som till viss del gått snett.

– Det är inte meningen att det ska vara så här mycket grus på vägen, det är alldeles för mycket, säger han.

Enligt Fred Larsson är det ekonomiska problem som är grundorsaken.

– Det bästa hade varit att asfaltera om men det har vi inte pengar till. Nu lägger vi ny fästmassa med grus i och meningen är att gruset ska packas och fästa i underlaget. Men det lossnar alldeles för mycket.

Delvis trafikanternas fel

Enligt Larsson är det dock till viss del vissa trafikanters fel det som hänt:

– Vi varnar för stenskott och vi har satt ut skyltar med omkörningsförbud men folk skiter i det. Hade alla bilister följt skyltningen hade det inte blivit så här illa, säger han.

Vad gäller ansvarsfrågan, vem som ska bekosta skadorna, vill han inte uttala sig om i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer