Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna visar var slänten vid E6:an i Stenungsund rasade. Se bilderna i videon och hör experten reda ut. Foto: Mikael Berglund/Hanna Brunlöf Windell/TT

Ny bildserie före och efter skredet: Här rasade slänten vid E6:an i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Här är bilderna före och efter skredet vid E6:an i Stenungsund. Genom bilderserien i klippet syns hur en hög slänt vid det som ska bli en företagspark rasat ner mot motorvägen.

– Bilderna tyder på att skredet startat uppe i östra delen och sedan pressat massorna framför sig, säger Göran Sällfors, professor emeritus i geologi.

I klippet med bilder från tidigare versioner av företaget Badhustorgets Privatbostäder AB:s webbsida och nytagna bilder dygnen före och efter skredet syns förändringarna i landskapet.

– Det är väldigt troligt att det är den mänskliga aktiviteten och förändringarna i terrängen som har lett till att det bildats ett skred, säger Göran Sällfors, professor emeritus i geologi och geoteknik vid Chalmers tekniska högskola, som också är oberoende granskare av tre av Västlänkens entreprenader.

”Ser inte några andra orsker”

Han pekar på att det nu behöver göras noggranna undersökningar för att man säkert ska veta vad som hänt, men enligt honom tyder det mesta på att det handlar om mänsklig aktivitet.

– Jag ser inte några andra orsaker, det har till exempel inte varit några exceptionella väderförhållanden och det är inget annat som har skett, säger han.

Badhustorgets Privatbostäder AB, som bygger företagsparken, har tagit bort de aktuella bilderna på bygget från sin webbsida. Företagets vd har tagit del av SVT Väst:s uppgifter – men avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.