Vikcyklarna räknas som handbagage och kommer med en väska som det går att lägga den i. Foto: Västra Götalandsregionen

Bilister ska ta vikcykel till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Ihopvikbara cyklar skulle kunna minska antalet bilister. Nu erbjuder Västra Götalandsregionen lånecyklar till den som vill välja bort bilen.

– Vill man byta mönster så är det här ett sätt, säger projektledare Anna Gustafsson.

Projektet går under namnet ”Buss ohoj!” och ambitionen är att få fler att välja bort bilen när de åker till jobbet. Cykeln, som man får låna under tre månader, går att vika ihop och ta med i kollektivtrafiken. Syftet är att man ska kunna ta cykeln från dörr till dörr, även i de fall där man måste åka kollektivt en sträcka.

Vikcyklarna räknas som handbagage och kommer med en väska som det går att lägga den i.

– Har man cyklat över lerpölar är det inte så roligt att bära på cykeln sen, men då kommer man kunna lägga den i väskan, säger Anna Gustafsson.

Två omgångar

Hittills har 128 personer anmält intresse för att ta cykeln till jobbet, 40 personer kommer att väljas ut till projektet. I två omgångar kommer de intresserade att få låna cyklar. Den första omgången startar i april.

– Det gör inte urvalet lättare, men det är väldigt roligt att så många är intresserade, säger Anna Gustafsson.

Alla som bor i Västra Götaland och Halland kan anmäla sitt intresse. Men för att få låna en cykel måste man cykla minst tre gånger per vecka, och sedan rapportera om sin upplevelse en gång varannan vecka.

– Vikcykel kan vara ganska dyrt att införskaffa, samtidigt är det många som fastnar för det. Därför vill vi få personer att prova på, säger Anna Gustafsson.

Anmälan är öppen fram till måndagen den 20 mars. Projektansvariga gör sedan ett urval av de anmälda.

– Det är inga problem att söka under helgen, det är precis lika stora chanser att vara med som ifall man sökt för två veckor sedan, säger Anna Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.