Karin Ljungquist fick se ett tidigt vårtecken i Upphärad söder om Trollhättan. Foto: Audun Braastad/TT/Privat

Bin invaderade Karins gård – i januari

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick Karin Ljungquist se ett tidigt vårtecken. Runt ett träd på hennes gård flög flera bin omkring. Enligt biodlaren Benny Johansson har det ovanligt varma vädret lockat ut dem.

När Karin Ljungquist gick ut på sin gård i Upphärad för att njuta av en kopp kaffe i det vackra vädret hörde hon ett surrande ljud. När hon tittade upp såg hon hur flera bin flög runt ett av träden.

– Jag tänkte att det här är extremt, men jag reagerade positivt och tänkte att det är ett tecken att våren är på väg, säger hon.

Ovanligt tidigt

Enligt Benny Johansson, biodlare och sekreterare i Västra Frölundas biodlarförening, är det ovanligt att se bin den här tiden på året. Vanligtvis brukar de visa sig först i slutet av mars.

– De har sitt bo i trädet. Troligvis har solen legat på under en eller två timmar och bina har lurats ut i tron om att det är vår. De första bina gör när de kommer ut från sina bon efter vintern är att rensningsflyga. Det innebär med andra ord att de kommer ut för att skita, så det var nog det de gjorde, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.