För några år sedan togs DNA från tre personer begravda i klosterkyrkan, varav en anses vara Birger jarl. Han var far till Magnus Ladulås och forskarna vill nu öppna Magnus sarkofag för en DNA-jämförelse.
– Nästa år ska vi fira 800-årsjubileum av Birger jarls födelse, och då blir det aktiviteter och forskning, säger antikvarie Maria Vretemark på Västergötlands museum.
Projektet är ett samarbete mellan Västergötlands museum och Medeltidsmuseet i Stockholm.
Magnus Ladulås identitet är man säker på, och stämmer hans DNA överens med den som man tror är från Birger jarl – ja, då är saken klar.
Analyserna av det DNA som togs i Varnhem blev klara 2007 och visade att de tre personerna var en far och hans son samt en kvinna, som inte var släkt med de två männen. Man tror att det rör sig om Birger jarl, hans son hertig Erik, och Birger jarls andra hustru, Mechtild.
Nu återstår det att få tillstånd till att göra undersökningen av Magnus Ladulås, som är begravd i Riddarholmskyrkan i Stockholm.
Birger jarl
* Birger jarl dog den 21 oktober 1266. Han var troligen född omkring 1210.
* Han tillhörde vad man brukar kalla Folkungaätten och gifte sig med kung Erik Knutssons dotter Ingeborg och efter hennes död med Mechtild, dotter till hertig Adolf IV av Holstein.
* Bland Birger jarls söner finns bland andra de båda kungarna Magnus Ladulås och Valdemar Birgersson.
* Birger jarl fick en mycket stark maktposition i Sverige, bland annat med kyrkans stöd. Två av hans bröder och en av hans söner blev biskopar.
* Birger jarl var kungens närmaste man och hans makt var stor. Bland annat tillskrivs han lagarna om hemfrid, kyrkofrid, tingsfrid och kvinnofrid.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)